Διάγγελμα Τσίπρα για την έξοδο από το μνημόνιο, με συμβολισμό το τέλος της Οδύσσειας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει αύριο Τρίτη, διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας επισήμως το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν θα γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά από κάποιο σημείο της χώρας με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει το τέλος του προγράμματος και τους σχεδιασμούς του για την επόμενη ημέρα από την Ιθάκη, με έναν συμβολισμό σαν και αυτό της Ομηρικής Οδύσσειας.

Οι

τόνοι της κυβέρνησης παραμένουν χαμηλοί και σήμερα που ολοκληρώθηκε το τρίτο μνημόνιο, αυτό που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση, δεν αναμένονται πανηγυρισμοί. Εν μέρη, εξαιτίας και της τραγωδίας από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Με διάγγελμα θα απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας για να υπερτονίσει την σημασία και την σπουδαιότητα του απεγκλωβισμού της Ελλάδας από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται στο διάγγελμά του να πει ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές και κατά συνέπεια ανακτά την οικονομική της κυριαρχία.

Θα αναφερθεί στα οκτώ δύσκολα χρόνια των μνημονίων και θα περιγράψει τους γενικούς στόχους για την επόμενη περίοδο. Με διττή αναφορά: στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην επούλωση των κοινωνικών πληγών.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στο Μαξίμου μετά από ολιγοήμερες διακοπές, φέρνοντας μαζί του στις αποσκευές του τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή σελίδας στο υπουργικό συμβούλιο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα με πιθανή ημέρα ανακοίνωσης του ανασχηματισμού την Τετάρτη και μεταξύ των προσώπων που φέρονται έτοιμα να αναλάβουν κυβερνητικό πόστο είναι αυτό του νυν γραμματέα Παναγιώτη Ρήγα.

Το τρίτο βήμα είναι η ομιλία του κ. Τσίπρα στις παραγωγικές τάξεις στις 8 Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία φέτος θα έχει έντονο, αμερικανικό χρώμα, καθώς τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, αλλά και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Εκεί αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, για τις οποίες έχουν ήδη δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι θα αφορούν φοροελαφρύνσεις (μειώσεις ως 30% στον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.α.) και θετικά μέτρα στον τομέα της εργασίας (π.χ. σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας).

Η Ελλάδα ολοκληρώνει επίσημα το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του ESM σήμερα, με μια επιτυχημένη έξοδο από αυτό, σε συνέχεια συνολικών εκταμιέσεων 61,9 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών για τη στήριξη της μακροοικονομικής προσαρμογής και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα € 24,1 δισ. που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο του μέγιστου όγκου προγραμμάτων ύψους € 86 δισ. δεν ήταν τελικά απαραίτητα, σημειώνει ο Μηχανισμός Σταθερότητας της Ευρωζώνης.

"Σήμερα μπορούμε να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια το πρόγραμμα ESM χωρίς περαιτέρω προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτό ήταν δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με την σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης του χρέους", δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM Mario Centeno.

O διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling δήλωσε: "Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά την έξοδο της της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου από τα προγράμματα EFSF ή ESM και καθώς ο ΕSM και ο EFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, που κατέχουν το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας", ξεκαθαρίζει. "Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μια άλλη ιστορία επιτυχίας, να είναι ευημερούσα και μια χώρα εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα βασίζεται στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕSM", εξηγεί ο Επικεφαλής του Ταμείου.

"Σύντομα θα παράσχουμε περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν πολιτικά από την Ευρωομάδα τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις συμφωνίες δανεισμού με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο του ΕFSF αυτό το φθινόπωρο".

Keywords
Τυχαία Θέματα