Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός για μετά καραντίνα εποχή, από 1 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα, νωρίτερα και τα τουριστικά καταλύματα

Στην μετά- καραντίνας εποχή και στην β΄ φάση του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του lockdown θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Διάγγελμα του σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του που θα απευθύνει αύριο Τετάρτη προς τον Ελληνικό λαό  θα ξεδιπλώσει όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την οικονομία, τα μέτρα στήριξης της εργασίας αλλά και τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τον τουρισμό. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το

περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για την β΄φάση μετά το τέλος της καραντίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι από 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα σύνορα για τους ταξιδιώτες των χωρών μελών της Ε.Ε και της ζώνης Σένγκεν καθώς και του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν σταδιακά οι πτήσεις τσάρτερ από τις παραπάνω χώρες για τους ταξιδιώτες που θα καταλύσουν στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία. Να υπενθυμίσουμε ότι τα ξενοδοχεία αυτά είναι πολλά και στα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα αφού λειτουργούν και τον χειμώνα για την φιλοξενία συνεδρίων και άλλων ειδών τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τις διακρατικές συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προβλέπεται ότι οι πτήσεις από τις παραπάνω χώρες θα φέρουν ταξιδιώτες σταδιακά και χωρίς να έχει προηγηθεί τέστ για τον κορονοϊο στους ταξιδιώτες, κάτι που είχε ζητήσει η Αθήνα αλλά από ότι φαίνεται έγινε ένα βήμα πίσω ώστε και οι κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών να δεχτούν την επιστροφή των ταξιδιωτών τους από την χώρα μας χωρίς να τους επιβληθεί η 14ημερη καραντίνα με το που θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους στις χώρες τους. Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί το κατά την Κομισιόν προτεινόμενο πρωτόκολλο για τον τουρισμό. Τα μεγάλα ξενοδοχεία θα αποφασίσουν εντός των ήμερων ποια και πότε θα ανοίξουν ανάλογα με την ζήτηση που θα έχουν. 

Να υπενθυμίσουμε ότι με απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είχε παραταθεί η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα με Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία έως τα μεσάνυχτα της 31/5/2020.

Πληροφορίες θέλουν τα εποχικά καταλύματα να ανοίγουν στις 15 Ιουνίου ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός αύριο στο διάγγελμα του να ανακοινώσει και νωρίτερα την έναρξη λειτουργίας τους ακόμη και την 1η Ιουνίου μαζί με τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Όσο αφορά τα μέτρα στήριξης του τουριστικού προϊόντος αλλά και των επιχειρηματιών στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την μείωση του ΦΠΑ στην διαμονή στο 6% από το 13% που είναι σήμερα ενώ δεν αποκλείεται να καταργηθεί και ο φόρος διαμονής για το τετράμηνο έως την λήξη της τουριστικής περιόδου. Επίσης θα ανακοινώσει την μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση στο 13% αλλά και την μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Παράλληλα μείωση στο ΦΠΑ θα γίνει και στις εγχώριες μεταφορές όπως και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο 13% ενώ μείωση στο ΦΠΑ θα γίνει και στην θαλάσσια παροχή υπηρεσιών όπως μίσθωση σκαφών και πλοίων.

Κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Όλα τα παραπάνω θα αφορούν μέτρα που θα διαρκέσουν έως την λήξη της τουριστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ουσιαστικά όλες τις προτάσεις του τουριστικού κλάδου όπως αποτυπώνονται σε κοινή επιστολή των 13 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων μελών του ΣΕΤΕ.

Η σχετική επιστολή

Το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει επιδοτήσεις αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για την αποτροπή νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων με δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων τους.

Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε κλάδους που παρά το σπάσιμο της «καραντίνας» εμφανίζουν αισθητή πτώση του τζίρου. Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE το μέτρο θα επεκταθεί.

Η επιδότηση μισθών δεν θα είναι οριζόντια καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μαζικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές ενώ θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3-4 μήνες και το ανώτερο έως το τέλος του έτους σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο μέτωπο της ρευστότητας η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση και την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά ταμεία για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλια κίνησης και να στηριχθεί η επανεκκίνηση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα