«Δεν με προσέλαβαν γιατί είμαι μητέρα δύο παιδιών», τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνιζει τι συνέβη με την κρίση του Συμβουλίου Προσλήψεων-Κρίσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό», που απέρριψε την υποψηφιότητα γιατρού αναφέροντας στο σκεπτικό του την οικογενειακή της κατάσταση

Στην καταγγελία που ήρθε στη δημοσιότητα το πρωί της Δευτέρας απαντά το υπουργείο Υγείας, χαρακτηριζόντας «παντελώς άστοχη» την αναφορά στην οικογενειακή της κατάσταση της υποψηφίου.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, για την θέση επιλέχθηκε εντέλει γιατρός με υψηλότερη βαθμολογία - λόγω περισσότερων τυπικών προσόντων

- η οποία έχει ακριβώς την ίδια οικογενειακή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα γιατρός κατήγγειλε πως δεν προσελήφθη για τη θέση της επιμελήτριας Β' στο ΕΣΥ, αν και επρόκειτο για μία «πολύ αξιόλογη υποψήφια», καθώς, όπως της εξήγησαν, «στην παρούσα φάση προσπαθεί να προσαρμόσει την επαγγελματική της ζωή στο πλαίσιο που της θέτει η οικογενειακή της ζωή, λόγω των δύο μικρών παιδιών που έχει».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος αναπομπής που κατέθεσε ιατρός στο Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά απόφαση του Συμβουλίου Προσλήψεων- Κρίσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό» διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία (1) θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία) - εξού και η υψηλότερη βαθμολογία - και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται, όμως, ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη.

Με τη συνέντευξη δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συστάσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής) με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Άλλωστε, από τη θέση της ως Διευθύντρια Κλινικής καθώς και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες- ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί- με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα