Δεύτερο 24ωρο χωρίς ρεύμα το Τσέρνομπιλ: Κατάπαυση του πυρός για επισκευή της βλάβης ζητά το Κίεβο

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ εξακολουθεί να λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ

Ο παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία - ο οποίος βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων - εξακολουθεί να μην είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας για δεύτερη ημέρα σήμερα.

Όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο, ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.

«Ζητήσαμε επισήμως οι (Ρώσοι) κατακτητές να μας παραχωρήσουν διαδρόμους για να επιδιορθώσουμε τις γραμμές ηλεκτροδότησης

του σταθμού», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε καλέσει την Τετάρτη τη Ρωσία να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας - για ακόμη μία φορά - ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

Όπως έγραψε στο Τwitter, «οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες».

Ανησυχία για τη «σιωπή» του σταθμού της Ζαπορίζια

Νωρίτερα την Πέμτη, με ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, έγινε γνωστό πως τα συστήματα ειδοποίησης της Ζαπορίζια σταμάτησαν να στέλνουν ενημερώσεις μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος από την ξαφνική διακοπή ροής πληροφοριών στα κεντρικά της υπηρεσίας στην Βιέννη.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό από τι προήλθε αυτή η διακοπή, αλλά και ότι η Επιτροπή λαμβάνει ακόμα στοιχεία από άλλους τρεις πυρηνικούς σταθμούς που είναι σε λειτουργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεύτερο 24ωρο, Τσέρνομπιλ, Κατάπαυση, Κίεβο,deftero 24oro, tsernobil, katapafsi, kievo