Χρυσή Αυγή: Συνεχίζεται η δίκη, αναμένεται η απόφαση για τις αναστολές

Είναι πολύ πιθανό το δικαστήριο να ανακοινώσει από στιγμή σε στιγμή την απόφαση του για τις αναστολές στις εφέσεις των καταδικασθέντων σε καθείρξεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Ο κύκλος των αγορεύσεων της υπεράσπισης μετά την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, που ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι καταδικασθέντες πλην Γιώργου Ρουπακιά, ελεύθεροι, ολοκληρώθηκε χθες.

Έτσι, όπως εκτιμάται, η σημερινή ημέρα θα δώσει απαντήσεις ως προς το αν και ποιοι από τους συγκατηγορουμένους τού ισοβίτη

πλέον δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, θα οδηγηθούν μαζί του στην φυλακή.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα του Γιάννη Λαγού για ανάγνωση των βουλευμάτων που είχαν εκδοθεί, μετά από εκείνο που διέταξε την επιστροφή του στη φυλακή για παραβίαση περιοριστικού όρου.

Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο διακόπτει για μία ώρα, οπότε με την επιστροφή του στην έδρα θα ανακοινωθεί η απόφαση για το αν και ποιοι θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου και εφόσον κρίνει ότι κάποιοι απόντες καταδικασθέντες πρέπει να οδηγηθούν στην φυλακή, τότε ξεκινά η κινητοποίηση του μηχανισμού για την σύλληψη καταδικασθέντων προκειμένου να μεταχθούν στις φυλακές, με εντολή του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στον οποίο θα αποσταλούν τα διατακτικά του δικαστηρίου. Ωστόσο αντί σύλληψης οι καταδικασθέντες έχουν δυνατότητα να μεταβούν οι ίδιοι στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, ώστε να μεταφερθούν απευθείας σε σωφρονιστικό κατάστημα αντί να οδηγηθούν πρώτα στην ΓΑΔΑ.

Στην «αντεπίθεση» η Οικονόμου

Στην «αντεπίθεση» πέρασε η εισαγγελέας της έδρας της δίκης της Χρυσής Αυγής Αδαμαντία Οικονόμου, συμπληρώνοντας την πρότασή της για τα δύο ζητήματα στα οποία δεν είχε τοποθετηθεί, με αποτέλεσμα η πρόεδρος του δικαστηρίου να της ζητήσει διευκρινίσεις στην προχθεσινή δικάσιμο.

Αρχικά, η κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο ζήτημα των έντεκα καταδικασθέντων για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, αφού καταδικάστηκαν για κακουργήματα σε προηγούμενες δίκες (δολοφονία Σ. Λουκμάν, επιθέσεις σε «Συνεργείο» και «Αντίπνοια» κ.λπ.), αναφέροντας πως «δεν πρόκειται για εγκλήματα που ετελέσθησαν σε προγενέστερο χρόνο και για υπόδικους εγκληματίες» και πως «δεν τέλεσαν άλλη αξιόποινη πράξη μετά το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν», άρα πρέπει να δοθεί και σε αυτούς αναστολή. Επίσης, διευκρίνισε πως «ανέφερε τα ποινικά μητρώα ενδεικτικά, δεν είναι στοιχεία σημαντικά για να δοθεί η όχι αναστολή».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των περιοριστικών όρων του Γιάννη Λαγού, για το οποίο είχε ερωτηθεί επίσης από την πρόεδρο, αφού κατά την αρχική της αγόρευση επί των αναστολών είπε πως «όλοι οι κατηγορούμενοι τηρούν τους όρους», ενώ προέκυψε πως δικαστικό συμβούλιο το 2015 είχε διατάξει την κράτησή του για παραβίαση του κατ’ οίκον περιορισμού που του είχε επιβληθεί.

Η κ. Οικονόμου ωστόσο αναφέρθηκε στα μεταγενέστερα βουλεύματα, που είχαν εκδοθεί μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτή: «Το 2019 κρίθηκε ότι έχει μόνιμη κατοικία και πως είχε την πεποίθηση ότι δεν προέβη σε παραβίαση των περιοριστικών όρων. Το 2019 το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του, ήρε τον περιοριστικό όρο και του επέτρεπε να μεταβαίνει στο εξωτερικό. Αλλωστε, από το 2015 μέχρι σήμερα τους τηρεί ανελλιπώς», πρόσθεσε.

«Συνεπώς, σε ποια παραπλάνηση προς το δικαστήριο προέβη η εισαγγελέας όταν τα συμβούλια έκριναν ότι δεν παραβίασε από πρόθεση τους περιοριστικούς όρους ο Γ. Λαγός;», κατέληξε η εισαγγελέας, κλείνοντας με μία αναφορά στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής: «Παραβιάζοντας κάθε κώδικα δεοντολογίας τόσο εντός όσο και εκτός δικαστηρίου, καταφέρονται συνεχώς κατά της εισαγγελέως επειδή δεν είναι αρεστές σε αυτούς οι προτάσεις μου».

Νομικές πηγές αναφέρουν πως, ανεξαρτήτως αν είναι σωστή ή όχι η άποψη της εισαγγελέως, με τη χθεσινή της αγόρευση συμπλήρωσε την πρότασή της επί των αναστολών, καλύπτοντας τα νομικά ζητήματα που ανέκυψαν. Ομως, θα έπρεπε να έχει αναφερθεί αναλυτικά όταν της δόθηκε ο λόγος επί του θέματος, αφού η εισαγγελική αρχή οφείλει να θέτει ενώπιον του δικαστηρίου όλα τα δεδομένα και να τεκμηριώσει την άποψή της, ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο σημαντική δίκη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, διευκρινίζουν πως το δεύτερο βούλευμα δεν αναιρεί το πρώτο, αφού είχε εκδοθεί άλλωστε για διαφορετικό ζήτημα – αίτημα που είχε καταθέσει τότε ο Γ. Λαγός να του επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα λόγω της εκλογής του στο Ευρωκοινοβούλιο και τελικά έγινε δεκτό.

Αλλωστε, σε μια αποστροφή του λόγου της η πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε στους δικηγόρους του Γ. Λαγού πως «τα δύο επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν ως εφετείο, είναι άποψη των Συμβουλίων». Οι δικηγόροι του ευρωβουλευτή διάβασαν μία ακόμα δήλωσή του προς το δικαστήριο, με τον Γ. Λαγό να αναφέρεται και αυτός στα βουλεύματα, παρόλο που αρχικά δεν είχε καταθέσει αίτημα αναστολής: «Το δικαστικό συμβούλιο του 2019 έκρινε πως υπήρξε πλάνη στην παραβίαση των περιοριστικών όρων του 2015», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απορρίφθηκε το αίτημα του Κασιδιάρη για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση

Στο δικαστήριο βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο Ηλίας Κασιδιάρης, που ζήτησε το λόγο «προσκομίζοντας», όπως είπε, «ένα νέο στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία αλλά έχει διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου. Ακόμη και τώρα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν κρίσιμες και παράνομες κυβερνητικές παρεμβάσεις», είπε.

Ο πρώην βουλευτής μίλησε για τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, είχε πολλές τηλεφωνικές κλήσεις με κάποιον ο οποίος επίσης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιώργο Ρουπακιά δύο ημέρες μετά το φόνο, ζητώντας να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση μαζί του, αν και πλέον η απόφαση έχει ανακοινωθεί και η αποδεικτική διαδικασία έχει λήξει. «Δεν ασχολούμαι με τις γελοιότητες καταδικασμένου ναζί», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Δ. Βαρτζόπουλος.

«Δηλώνω αθώος, το έγκλημα είναι ατιμωτικό για την προσωπικότητά μου. Προκαλούνται ερωτηματικά, δεν προδικάζω τίποτα, να χυθεί φως στο τι έλεγαν τότε», είπε για ακόμη μία φορά ο Η. Κασιδιάρης. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που από την πλευρά των κατηγορουμένων έχει τεθεί το ζήτημα κυβερνητικών παρεμβάσεων στην υπόθεση. Δικηγόροι της πολιτικής αγωγής έκαναν λόγο για «επικοινωνιακή στρακαστρούκα του Η. Κασιδιάρη».

«Επί πεντέμισι χρόνια δεν έρχονταν στο δικαστήριο. Και τώρα που καταδικάστηκαν και επίκειται η φυλάκισή τους, θυμήθηκαν τη δικογραφία την οποία χαρακτήριζαν γελοία», σχολίασε ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων Θ. Καμπαγιάννης, προσθέτοντας πως αυτά τα στοιχεία έχουν αναγνωστεί πριν από χρόνια, στο σχετικό στάδιο της διαδικασίας.

Το δικαστήριο θα λάβει απόφαση για τα αιτήματα Κασιδιάρη και Λαγού (ο δεύτερος ζήτησε να διαβαστούν όλα τα βουλεύματα από το γραμματέα του δικαστηρίου και όχι μόνο το πρώτο) αφού πρώτα προτείνει επ’ αυτών η εισαγγελέας, και επόμενο στάδιο είναι η απόφαση για τα αιτήματα αναστολών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσή Αυγή, Συνεχίζεται,chrysi avgi, synechizetai