Χριστούγεννα 2019: Η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της και γίνεται... 3D!

 «Η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της σε πείσμα του καιρού και υποδεχόμαστε όλοι μαζί την πιο παραμυθένια γιορτή του χρόνου», προλόγισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στο στολισμένο με δέντρο αλλά και καράβι Μέγαρο.

Όσοι φρόντισαν μια βόλτα στο κέντρο αυτές τις μέρες, ήδη έχουν καταλάβει τη διαφορά.

Με ταχείς ρυθμούς, τα επτά διοικητικά διαμερίσματα του δήμου βάζουν φωτάκια,

γιρλάντες και δέντρα, ετοιμάζοντας το έδαφος για το κύμα δωρεάν δράσεων των επόμενων ημερών, ενώ κεντρικοί λεωφόροι και πλατείες έχουν ήδη δείξει το νέο τους προφίλ, όπως προέκυψε από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου»: μεγάλες εταιρίες, ιδρύματα, φορείς και σωματεία ανέλαβαν τη φωταγώγηση συγκεκριμένων αθηναϊκών σημείων, δίνοντας απρόσμενες συχνά πινελιές (βλ. τη φουτουριστική Βασιλίσσης Όλγας από τη Στέγη), σε μέρη που παλαιότερα δεν υπήρχε κάτι αξιοσημείωτο.

Από τις 7 Δεκεμβρίου και μέχρι το αποκορύφωμα της Πρωτοχρονιάς, σε επιμέλεια από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη, πάνω από εκατόν είκοσι δρώμενα γεμίζουν την πόλη με χριστουγεννιάτικη ενέργεια, καλώντας κάτοικους και επισκέπτες να προσθέσουν τις δικές τους ευχές στο φετινό αφήγημα. Η επίσημη έναρξη δίνεται στις 10 Δεκεμβρίου με τη φωταγώγηση στην Πλατεία Συντάγματος.

Ένα φυσικό δέντρο ύψους δεκαεπτά μέτρων –από το Καρπενήσι, φυσικά– αντικαθιστά το πιο μίνιμαλ δέντρο-γιρλάντα των προηγούμενων χρόνων και πλημμυρίζει λάμψη την καρδιά της πρωτεύουσας ύστερα από το σήμα του νέου δημάρχου (7.30 μ.μ.). Μουσική και μπρίο παίρνουν σειρά στη σκηνή της κεντρικής πλατείας, καθώς το πρόγραμμα αναφέρει από Έλενα Παπαρίζου μέχρι Idra Kayne, και το καλύτερο έρχεται ακριβώς από πίσω: η Βουλή των Ελλήνων γίνεται ο καμβάς για ένα εκθαμβωτικό 3D projection mapping –μια γιγαντιαία προβολή του πλήθους– που σίγουρα θα μετρήσει αμέτρητα φωτογραφικά κλικ.

Τι είναι το 3D Projection Mapping

Το 3D Projection Mapping είναι κατά μια ερμηνεία η μέθοδος με την οποία ένα τριών διαστάσεων video μεταφέρεται - προβάλεται σε ένα επίπεδο δύο διαστάσεων. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και κάνει ολόκληρα κτήρια να αλλάζουν σχήματα, χρώματα, να γκρεμίζονται και να χτίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η τεχνική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από μεγάλες εταιρίες (και όχι μόνο) για την προώθηση των προϊόντων τους και έχει γίνει το αγαπημένο ¨όπλο” στα χέρια των υπεύθυνων marketing και διαφημιστών. Ειδικά με την βοήθεια μουσικών εφέ και μουσικής, το αποτέλεσμα αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μειονεκτήματα αυτής της τεχνικής, είναι ίσως, ότι όταν χρησιμοποιείται πάνω σε κτήρια το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ορατό μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας και γενικά πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος του περιβάλλοντος φωτισμού.

Σταθμός για εμάς και πηγή πολύτιμων εμπειρίων, ήταν η ανάθεση απο το Υπουργείο Πολιτισμού, του σχεδιασμού της προβολικής εγκατάστασης για τα εγκαίνια του νέου μουσείου Ακρόπολης.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο με χαρακτηριστικά παραδείγματα του 3D Projection Mapping:

Από εκείνη τη στιγμή, πολλοί διαφορετικοί πυρήνες γεννιούνται και τροφοδοτούν απλόχερα την πόλη με την αύρα των ημερών: στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το τοπίο ντύνεται εκπληκτικά με φωτεινές (και άκρως ινσταγκραμικές) εγκαταστάσεις από το Athens Digital Arts Festival (από 10/12)· στην πλατεία Συντάγματος ξεφυτρώνει ένα pop up μουσείο με χριστουγεννιάτικες ψευδαισθήσεις, καθώς το αθηναϊκό Museum of Illusions αναλαμβάνει να τεστάρει τους επισκέπτες με εκθέματα που ξεπερνούν το προφανές και το λογικό (από 12/12)· στην πλατεία Κλαυθμώνος, με την υπογραφή του Λεμπέση αναδύονται τα «Παραμυθούγεννα», ένας μικρός παράδεισος για τους μικρούς επισκέπτες με παιδικούς ήρωες, μουσική και (φυσικά) πολλά παραμύθια (από 21/12)· στην πλατεία Κοτζιά ετοιμάζεται η πιο γλυκιά Παραμονή Χριστουγέννων με την «Νύχτα των Ευχών», όταν αμέτρητα παραδοσιακά φαναράκια θα απελευθερωθούν στον ουρανό από τους κατοίκους, μπροστά από το δημαρχείο· ενώ στη συμβολή των οδών Ερμού και Ασωμάτων στο Θησείο, σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας, στήνεται open air σινεμά με τρεις δυνατές προβολές (27, 28, 29/12).

Ταυτόχρονα, κάθε σημείο της πόλης παρασύρεται στη γιορτινή ορμή. «Δεν αφήσαμε κανένα κτίριο που είχαμε στη διάθεσή μας ανεκμετάλλευτο», συμπλήρωσε η πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Άννα Ροκοφύλλου, «πρώτη φορά γίνεται τόσο μεγάλη αποκέντρωση· είναι μέλημά μας όλες οι γειτονιές της Αθήνας να νιώσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων». Τριάντα πλατείες, διασκορπισμένες στα διαμερίσματα, στολίζονται (επίσης με φυσικά αλλά μικρότερα) δέντρα ενώ τα καλέσματα είναι απανωτά σε εβδομήντα έξι, συνολικά, σημεία: από τα θέατρα –το εμβληματικό Ολύμπια και τον πολυχώρο Καλουτά–, τις μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες, το κέντρο τεχνών, τα κέντρα δημιουργικής μάθησης ή γηροκομεία μέχρι τους δημόσιους χώρους, όπως ο Εθνικός Κήπος αλλά μικρά παρκάκια, κάθε μέρα κάτι υπάρχει, ειδικά για τα παιδιά που ως γνωστών έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα (εικαστικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, pop up συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοί περίπατοι κοκ). Μην χάσετε το Santa Run Athens, όπου ντυμένοι αγιοβασίληδες-δρομείς θα διασχίσουν την πόλη (15/12).

Το αποκορύφωμα, φυσικά, είναι η αλλαγή του χρόνου. Επιστροφή στο Σύνταγμα σήμανε για την Πρωτοχρονιά ο Κώστας Μπακογιάννης, ύστερα από πολλά χρόνια που είχαμε συνδέσει την πρωτοχρονιά με το Θησείο και το φόντο της Ακρόπολης στα πυροτεχνήματα. «Επιλέγουμε για τη σημαντικότερη στιγμή των γιορτών το Σύνταγμα, καθώς εκεί είναι η καρδιά της πόλης, το κέντρο της πρωτεύουσας», σχολίασε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δεσμευόμενος με χιούμορ πως πρόκειται να παρακάμψει την καθιερωμένη ομιλία του δημάρχου τη βραδιά. Με οικοδεσπότες τον Θέμη Γεωργαντά και τη Νάντια Μπουλέ, αλλά και πολλά δυνατά ονόματα (από Ήβη Αδάμου και Josephine μέχρι Μέλισσες) υπογράφουν την πολυαναμενόμενη συναυλία.

Σε ύψος 800.000 ευρώ ανήλθε το συνολικό κόστος του χριστουγεννιάτικου προγράμματος, ποσό όχι υψηλό που δικαιολογείται από τη συνεισφορά των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις φωταγωγήσεις, ενώ ο πλουραλισμός και η διάχυση των δωρεάν εκδηλώσεων σε όλα τα διαμερίσματα είναι γεγονός. «Πρόθεση όλων μας ήταν να μην έχουμε κανένα αποκλεισμό, θέλαμε όλοι οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες να βγουν έξω και να περάσουν καλά, ενώ όσοι είναι ήδη έξω να βρουν παραπάνω λόγους για να μην γυρίσουν νωρίς σπίτι», ανέφερε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Δέδες, «Τα εβδομήντα έξι σημεία που έχουμε διαλέξει καλύπτουν όλη την Αθήνα, οπότε μην αγχωθείτε για το αν θα γιορτάσετε: σίγουρα, μόλις βγείτε έξω και περπατήσετε στην Αθήνα, ακόμη κι αν δεν έχετε κοιτάξει το πρόγραμμα, κάτι θα εμφανιστεί μπροστά σας κατά τύχη, ένα pop up δρώμενο ή μια συναυλία, και αμέσως θα σας φτιάξει η διάθεση».

Keywords
Χριστούγεννα, αθηνα, γινεται, νυχτες πρεμιερας, καιρος, Πρωτοχρονιά, βουλη, video, athens, festival, pop, illusions, air, κοκ, run, συνταγμα, βγείτε, χριστουγεννιατικες βιτρινες, Κορμός Χριστουγέννων, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, Καλή Χρονιά, ολυμπια, βγείτε, illusions, δυνατα, βιντεο, βουλη των ελληνων, γηροκομεια, δωρεαν, ευχες, ηβη αδαμου, ηβη, θησειο, κηπος, μουσικη, ονοματα, προγραμμα, πυροτεχνηματα, σινεμα, τυχη, υπουργειο πολιτισμου, υψος, χρωματα, αννα, αυρα, βοηθεια, βραδια, γεγονος, γινει, δεδες, δεντρα, δεντρο, δρωμενα, δοθηκε, εδαφος, ελενα, εφε, ευρω, υπαρχει, ενεργεια, εξι, επτα, ερμου, ερχεται, εικοσι, ηρωες, θεατρα, ομιλια, καρπενησι, κυμα, κτιριο, λαμψη, μαγεια, ναντια μπουλε, ορμη, παραμυθια, παιδια, πηγη, πεισμα, υπογραφη, σιγουρα, σειρα, σχηματα, τριτη, φαναρακια, φυσικα, φυσικο, φοντο, φορα, χιουμορ, ψευδαισθησεις, κωνσταντινος, air, athens, εβδομηντα, festival, γιορτη, υπουργειο, καρδια, κωστας, μεθοδος, μπροστα, pop, run, σημα, σκηνη, τριαντα, χερια
Τυχαία Θέματα