Live εικόνα από το χάος στις ΗΠΑ: Σε πολιορκία το Καπιτώλιο, εισβολή οπαδών του Τραμπ, πυροβολισμοί και τραυματίες, η Εθνοφρουρά στους δρόμους

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ. Πυροβολισμοί στο Καπιτώλιο, εισβολή οπαδών του Τραμπ μετά από ομιλία του. Μια γυναίκα νεκρή νεκρή. Τζο Μπάιντεν: «Είμαι σοκαρισμένος με όσα συμβαίνουν - Έχουμε φτάσει σε μία πολύ σκοτεινή στιγμή για το έθνος μας». 

Νεκρή η γυναίκα που πυροβολήθηκε στο Καπιτώλιο σύμφωνα με πληροφορίες του NBC, ενώ αρκετοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στάλθηκαν στο Καπιτώλιο

και η κατάσταση μέσα στο κτίριο βρίσκεται μέχρι στιγμής υπό έλεγχο καθώς υποχώρησαν οι διαδηλωτές, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που βρίσκεται σε ισχύ στις ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.

Η εθνοφρουρά βγαίνει στους δρόμους της Ουάσιγκτον 

{https://twitter.com/Reuters/status/1346935358647361537}

Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιούνται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό το πρίσμα της εξέγερσης διαδηλωτών, υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

{https://twitter.com/NBCNews/status/1346937969266073603}

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Αστυνομικοί τράβηξαν όπλα

Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής.

"Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν", έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.

{https://twitter.com/politico/status/1346915918404845568?s=20}

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

"Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα", έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. "Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες ", πρόσθεσε ο Κίλντι.

Διάγγελμα Μπάιντεν στον αμερικανικό λάο: Η δημοκρατία δέχεται επίθεση

Μήνυμα προς τους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, αλλά και τον λαό των ΗΠΑ απήυθυνε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα και να περιοριστούν τα επεισόδια. 

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, από έναν όχλο που θέλει να καταλύσει την δημοκρατία. Κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να ζητήσει να σταματήσει αυτή η τρέλα.

Η αμερικανική Δημοκρατία δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση, είπε.

«Καλώ αυτό τον όχλο να αποχωρήσει και να επιτρέψει στη δημοκρατία να προχωρήσει. Οι λέξεις ενός προέδρου έχουν σημασία, ανεξάρτητα πόσο καλός ή κακός είναι. Καλώ τον Τραμπ να βγει στην τηλεόραση, να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και να απαιτήσει να λήξει αυτή η εισβολή» συνέχισε ο Μπάιντεν. «Η απειλή των εκλεγμένων δεν είναι διαδήλωση είναι αναταραχή. Ο κόσμος παρακολουθεί. Είμαι σοκαρισμένος και θλιμμένος με όσα βλέπω» συνέχισε.

Όπως είπε, τα επεισόδια σήμερα μας θυμίζουν πως η δημοκρατία είναι ευαίσθητη, για να την διατηρήσει κανείς χρειάζονται ηγέτες που δεν είναι αφοσιωμένοι στο κυνήγι της εξουσίας με κάθε κόστος, αλλά στο κοινό καλό. Να θυμίσουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθηνε έκκληση για αποφυγή βίας, αλλά δεν ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν.

Νωρίτερα, δεκάδες οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, αφού έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να διακοπεί η συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και να φυγαδευτούν οι βουλευτές, ανάμεσά τους ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαρα Χάρις. 

Έφοδος και χάος

Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από το Καπιτώλιο όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ. Κάποιοι από αυτούς έριξαν με κλωτσιές τα σιδερένια οδοφράγματα, πέρασαν πολλά επίπεδα ασφαλείας και έφτασαν έξω από το Καπιτώλιο από την πίσω πλευρά. Ορισμένοι μάλιστα ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Κάποιοι εξαγριωμένοι διαδηλωτές κατάφεραν τελικά να εισβάλουν στο κτίριο. Πολλοί εργαζόμενοι φυγαδεύτηκαν, μαζί τους και ο Μάικ Πενς, που νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη νίκη Μπάιντεν.

{https://twitter.com/business/status/1346903773642444806?s=20}

{https://twitter.com/jazmineulloa/status/1346898566703435779?s=20}

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία διέκοψαν εσπευσμένα τις εργασίες τους ενώ η αστυνομία του Καπιτωλίου συνέστησε στα μέλη των δύο σωμάτων να πάρουν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους κάτω από τα έδρανα και να είναι έτοιμοι να τις φορέσουν.

Η αστυνομία έκανε χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων για να απωθήσουν το πλήθος. 

{https://twitter.com/Phil_Lewis_/status/1346883077524639748?s=20}

{https://twitter.com/ElijahSchaffer/status/1346881968819105792?s=20}

{https://twitter.com/stevennelson10/status/1346900228264308737?s=20}

{https://twitter.com/MEPFuller/status/1346906856581713922?s=20}

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και ήδη κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν μια γυναίκα να είναι βαριά τραυματισμένη και να μεταφέρεται αιμόφυρτη και σε φορείο από το Καπιτώλιο.

{https://twitter.com/MeetThePress/status/1346912522260066306?s=20}

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον διέταξε σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με βίαιες διαδηλώσεις οπαδών του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ημέρα που επρόκειτο να επικυρωθεί η νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Μπάιντεν.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής καθώς και οι δημοσιογράφοι.

Τώρα δεν θέλει... βία ο Τραμπ!

Αφού κάλεσε λίγο νωρίτερα σε μια εμπρηστική ομιλία τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο για να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους μέλη του Κογκρέσου να αντιταχθούν στην επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλεί τώρα τους διαδηλωτές που τον στηρίζουν να αποφύγουν την βία, αφού οι τελευταίοι εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο σε μια εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση.

"Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!"

Keywords
Τυχαία Θέματα