Χανιά: Αναβαθμίζονται δύο πλατείες, ειδικό πρόγραμμα στους παιδικούς σταθμούς για την κυκλοφοριακή αγωγή

Νέα έργα αναπλάσεων και βελτίωσης προσβασιμότητας ξεκινούν άμεσα στο Δήμο Χανίων σε δύο πλατείες της πόλης μετά και την υπογραφή της σύμβασης από τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη μαζί με τον ανάδοχο του έργου.

Οι νέες πλατείες θα παραδοθούν στους επόμενους εννέα μήνες και αφορούν στη «Διαμόρφωση χώρων καταφυγής πληθυσμού» και εργασίες στους κοινόχρηστους χώρους της πλατείας Κολοκοτρώνη, στο αστικό κέντρο των Χανίων και της πλατείας Χάου-Σελίνου-Φλωράνς, στη Νέα Χώρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός

των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 421.154,54 ευρώ και εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) «ΚΡΗΤΗ 2014-2020».

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι εργασίες ανάπλασης θα απομακρύνουν συντριπτικά την υφιστάμενη περίφραξη και στις δύο πλατείες, ενώ μετά την απαραίτητη διαμόρφωση στις επιφάνειες, θα γίνει κατασκευή νέου υδρευτικού δικτύου, εγκαταστάσεων νέου αστικού εξοπλισμού (καθιστικά παγκάκια κ.ο.κ.), καθώς και παρεμβάσεις για την πλήρη εξασφάλιση της προσβασιμότητας για καρότσια και άτομα με αναπηρίες.

Στην πλατεία Κολοκοτρώνη στο κέντρο της πόλης, προβλέπεται και η διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, χωρίς να χαθούν οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ εντός του πάρκου θα γίνει φύτευση νέων δέντρων και θα εγκατασταθούν νέα φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας (LED), καθώς και δίκτυο WiFi.

Στην πλατεία των οδών Χάου-Φλωράνς και Σελίνου, αναμένεται να διευρυνθεί η κοινόχρηστη περιοχή, με οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης, διαπλάτυνση των τριγύρω πεζοδρομίων, για την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση πεζών-ΑΜΕΑ, ενώ θα γίνουν νέες φυτεύσεις και τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού.

Στο μεταξύ, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ασφαλούς Κυκλοφοριακής Συμπεριφοράς υλοποιεί ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., για τα παιδιά των παιδικών σταθμών του Δήμου Χανίων. Συγκεκριμένα, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας για πέμπτη χρονιά, σε συνεργασία με τη Make Roads Safe Hellas, από αύριο, Τετάρτη 23/03/2022, δίνει την ευκαιρία στους νεαρούς πολίτες να μαθαίνουν βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και παροτρύνοντας τους, να μεταφέρουν και να εφαρμόζουν τη γνώση τους.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί στο πλαίσιο ωριαίων επισκέψεων, με τη μορφή παιχνιδιού και με τη βοήθεια εκπαιδευτικού υλικού και όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Στέλιος Βαλυράκης:

«Το μέλλον ανήκει στα παιδιά και αυτό χρειάζεται να το διασφαλίσουμε εμείς οι ενήλικες». Η Make Roads Safe Hellas είναι ένας επιστημονικός και κοινωνικός φορέας που επιδιώκει την προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα και διεθνώς. Είναι επίσημο μέλος της ΕASST (Eastern Alliance for Safe and Sustainable Transport) στην Ελλάδα από το 2015.

Η ΕASST είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την οδική ασφάλεια, ο οποίος ανέπτυξε το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και σημαντικούς επιστήμονες του χώρου. Το πρόγραμμα έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες και προσφέρεται από τα μέλη της EASST σε 15 χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα