Χαλκιδική: Πώς κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός

Το φως της μέρας αποκάλυψε τη βιβλική καταστροφή στη Χαλκιδική. Ήδη η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση από χθες το βράδυ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δεύτερη μέρα της θητείας του, να ακυρώνει τις προγραμματισμένες συναντήσεις της Πέμπτης και να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς.  

Ο πρωθυπουργός καθ 'όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν σε επαφή με το κλιμάκιο των κυβερνητικών στελεχών που αναχώρησαν για την περιοχή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κινητοποιήθηκε

αμέσως, ταξίδεψε τη νύχτα ενώ συντόνιζε αδιαλλείπτως τις επιχειρησιακές δυνάμεις.

Πριν από λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση στους δήμους όπου επλήγησαν. Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Στο σημείο της τραγωδία βρίσκεται από νωρίς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επιθεωρεί τα χωριά που «χτύπησε» η κακοκαιρία.

Πυροσβεστική, Στρατός, Αστυνομία και Πολιτική Προστασία βρίσκονται επί ποδός από τα ξημερώματα και συνδράμουν με μεγάλες δυνάμεις. Όπως τόνισε ο νέος υπουργός Άμυνας «Ο Ελληνικός Στρατός είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει ταχύτητα εκτέλεσης, θα υπάρχει και αποτέλεσμα».

Περισσότερες από 600 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Ακόμη, κατά την ανακοίνωση, συμμετέχουν 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 9.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα