Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 29 νεκροί σε δύο επιθέσεις

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε δύο επιθέσεις στις κοινότητες της επαρχίας Σανματενγκά, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η μία από τις επιθέσεις έγινε με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ενώ πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας ανέφερε πως τα θύματα ήταν κυρίως έμποροι.

«Ένα φορτηγό έπεσε σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στον οδικό άξονα Μπαρσαλογκό-Γκεντμπιλά στην επαρχία Σανματενγκά. Ο προσωρινός απολογισμός ανερχόταν σε δεκαπέντε νεκρούς και έξι τραυματίες που διακομίστηκαν σε κέντρα υγείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος

της κυβέρνησης Ρεμί Φουλγκάνς Νταντζινού σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Περίπου πενήντα χιλιόμετρο από τη Μπαρσαλογκό, «διαπράχθηκε επίθεση από τρομοκράτες εναντίον αυτοκινητοπομπής με τρόφιμα στον οδικό άξονα Νταμπλό-Κελμπό. Αυτή η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο 14 αμάχων και μεγάλες υλικές ζημιές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε άλλη ανακοίνωσή του.

«Περίπου δώδεκα οδηγοί τρικύκλων» σκοτώθηκαν, σύμφωνα με έναν τοπικό αιρετό στη Μπαρσαλογκό που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας πως η αυτοκινητοπομπή μετέφερε τρόφιμα για εκτοπισμένους όταν έγινε στόχος επίθεσης.

Αναπτύχθηκαν «στρατιωτικές ενισχύσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση-σκούπα», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.Η Μπουρκίνα Φάσο, φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής, έχει πιαστεί τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια στην αρπάγη της κλιμακούμενης βίας που αποδίδεται σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, άλλες που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα και άλλες που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Από τις αρχές του 2015 οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, ολοένα συχνότερες, ολοένα πιο πολυαίμακτες, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 570 ανθρώπους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο στρατός στην Μπουρκίνα Φάσο, που υφίσταται βαριές απώλειες — έχασε 24 άνδρες μόνο σε μία επίθεση τον Αύγουστο — μοιάζει να αδυνατεί να φρενάρει αυτές τις επιθέσεις, ενώ η απειλή, που αρχικά περιοριζόταν στον βορρά, εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές, στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει εξόδους πληθυσμών, ειδικά στον βορρά. Καταυλισμοί εκτοπισμένων έχουν στηθεί κοντά σε κάποια αστικά κέντρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα