Μπορέλ: Λυπηρή η ανακοίνωση της νέας τουρκικής NAVTEX, οδηγεί σε αύξηση των εντάσεων

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

 Ο κ. Μπορέλ, τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση». 

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε

ο Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».

Τέλος, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για την «επιστροφή» του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγες ώρες μετά την έκδοση της νέας τουρκικής NAVTEX αργά το βράδυ της Κυριακής 11 Οκτωβρίου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά στις κατηγορίες της Αθήνας, που έκανε λόγο για «πειρατική και στοχευμένη έξοδο» του ερευνητικού σκάφους, ενώ καλεί την Ελλάδα να ...σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

«Το πλοίο Oruç Reis συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε, μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, που θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα, η ανακοίνωση κάνει λόγο για αβάσιμους και απαράδεκτους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και για «μαξιμαλιστική στάση» από τη χώρα μας.

Η Άγκυρα καλεί την χώρα μας να σταματήσεις τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας είναι απαράδεκτοι, να ...σταματήσουν τις προκλήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα