Μπορέλ: Συμφωνία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σταματήστε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας προέτρεψε σήμερα την Τουρκία να μην προχωράει σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα απηύθυναν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.

Υπάρχει συμφωνία

για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας , προσθέτοντας πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μπροστά στην τουρκική συμπεριφορά.

{https://twitter.com/EU2020DE/status/1299314816809447424?s=20}

Η λίστα με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά Τουρκίας

Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης του και παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κυπριακό κανάλι Alpha, o κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπορέλ, Μάας, Τουρκία, Σταματήστε, Ανατολική Μεσόγειο,borel, maas, tourkia, stamatiste, anatoliki mesogeio