Μπόνους στους εμβολιασμένους, μέσα Ιουνίου οι αποφάσεις για τα προνόμια

Ανοίγει σταδιακά η συζήτηση για τα προνόμια που μπορεί να δοθούν στους εμβολιασμένους, αλλά και στον χρόνο που θα μπορέσουν να βγάλουν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Ολο και πιο κοντά στο τείχος ανοσίας φαίνεται πως φτάνει η χώρα καθώς το Σάββατο έσπασε το φράγμα των 6 εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Αν και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στους εσωτερικούς χώρους, σε καφέ, εστιατόρια, μπαρ, στους χώρους αναψυχής και διασκέδασης.

Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι, με αντικείμενο τις ευκολίες που μπορεί να έχουν όσοι εμβολιάζονται.

Η ανάγκη να συζητηθούν τέτοια προνόμια είναι πιο επίκαιρη από ποτέ , καθ΄ώς έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παραμένει σημαντικό το ποσοστό όσων διστάζουν να εμβολιαστούν και σκοπός είναι τα προνόμια αυτά να λειτουργήσουν ως κίνητρα.

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένα σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις, σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους. Αυτά θα μπορούσαν να είναι ελευθερία μεγαλύτερης κίνησης εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητας να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν, και άλλες παρόμοιες ελευθερίες.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα των προνομίων συζητείται εδώ και έναν μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

«Η λύση είναι μια, είναι μονόδρομος, είναι ο εμβολιασμός», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο ίδιος πρότεινε στον κ. Πέτσα να δοθούν κίνητρα όπως «το να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης και να επιτρέπεται να τα επισκέπτονται μόνο οι εμβολιασμένοι».

Αυτό, όπως τόνισε, θα δώσει ισχυρό κίνητρο και στους νεότερους σε ηλικία, για να εμβολιαστούν.

CDC: Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εξαιρεθούν από τα τακτικά τεστ για Covid

Με βάση τις νέες οδηγίες του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να ελέγχονται τακτικά με τεστ ή να μπουν σε καραντίνα, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με κάποιον που νοσεί.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νεότερες οδηγίες του CDC.

Σε περίπτωση που κάποιος πλήρως εμβολιασμένος αναπτύξει συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας ή κόπωση, τότε πρέπει να υποβληθεί σε τεστ και να μπει σε καραντίνα.

Οι περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, να απομονωθούν από την εργασία τους, ή να κάνουν τεστ μετά την έκθεση σε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς η πιθανότητα να αναπτύξουν λοίμωξη είναι μικρή, αλλά πρέπει να παρακολουθούν για πιθανή ανάπτυξη συμπτωμάτων 14 μέρες μετά την έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, ενώ έχουν συνήθως ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορούν να εξαιρεθούν από τα τεστ μαζικού ελέγχου που γίνονται στους χώρους εργασίας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως εργαζόμενοι σε χώρους υγείας, ή φυλακές όπου μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν μαζικές εξάρσεις του ιού.

Οποιοσδήποτε βγει θετικός σε τεστ COVID-19 πρέπει να απομονωθεί για 10 ημέρες.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδεύουν εντός της χώρας, χωρίς τεστ ή καραντίνα, ενώ για τα ταξίδια στο εξωτερικό ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ανάλογα με τη χώρα προορισμού.

Πολλές διαφορετικές λοιμώξεις εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με τη λοίμωξη COVID-19, αλλά δεν υποβαλλόμαστε σε τεστ ρουτίνας για αυτές, οπότε δε θα χρειάζεται με την πρόοδο του μαζικού εμβολιασμού να υποβαλλόμαστε σε διαδοχικά τεστ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπόνους, Ιουνίου,bonous, iouniou