Μπάχαλο με τις αλλαγές στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών

Προσωρινή αναστολή του νόμου που θέτει σε ισχύ τη χορήγηση αντιβιοτικών αποκλειστικά με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή αποφασίστηκε τελικώς, όπως αναφέρουν οι Φαρμακοποιοί. Λίγη ώρα νωρίτερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε ανακοινώσει την έναρξη της ισχύος του.

Στον αέρα μένει, όπως φαίνεται, προς το παρόν ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών

από τα φαρμακεία αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής, ο οποίος θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

Το πρωί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ανακοίνωσε την εφαρμογή του νόμου, εκφράζοντας ικανοποίηση για την εξέλιξη, καθώς στόχευε στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος.

«Τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο ΠΙΣ.

Θεωρητικά, λοιπόν, από σήμερα η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα ήταν μόνο ηλεκτρονική, αναγράφοντας τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

Πηγή: www.news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα