Αβάσταχτο το σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα, fuel pass και εκπτώσεις «αγνοούνται»

Παγώνει μέχρι νεωτέρας η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης. Πρόκειται για ένα μέτρο που ως ώρας μένει στο συρτάρι ενώ θα αποτελούσε μεγάλη ανάσα για πολίτες και επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν μία μικρή επιστροφή των χρημάτων που δίνουν στα καύσιμα καθημερινά.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες βγαίνουν με πονοκέφαλο από τα σούπερ μάρκετ με βασικά προϊόντα να έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση της τιμής τους, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και το 50%. Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών λόγω πληθωρισμού

δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ενόψει Χειμώνα.

Όπως έχει σημειώσει σε πολλαπλά και συνεχή ρεπορτάζ του το Dnews, πολλά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν ακριβύνει υπερβολικά με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά πολύ η αγοραστική ικανότητα των πολιτών.

Η κυβέρνηση παγώνει την εκ νέου έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης αλλά και ένα νέο γύρο fuel pass προωθώντας την ίδια στιγμή επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης αλλά και την επιταγή ακρίβειας. Την ίδια στιγμή προκρίνει το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο δημιουργήθηκε για να φρενάρει την αυξήσεις στις τιμές, όπως άλλωστε έχει παραδεχτεί και ο δημιουργός του Άδωνις Γεωργιάδης και όχι να τις μειώσει και ταυτόχρονα, ένα πάγιο αίτημα των πολιτών, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, δεν γίνεται δεκτό.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας η τιμή του diesel έχει πραγματικά ξεφύγει πολύ πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Ακολουθεί από κοντά και η βενζίνη με την αμόλυβδη να κυμαίνεται γύρω στα δύο ευρώ.

Πολλοί καταναλωτές πλέον, με αυτές τις τιμές για να είναι συνεπείς και στις υποχρεώσεις τους ζητούν από τους βενζινοπώλες 10 ευρώ σε καύσιμα, που σε απλά μαθηματικά είναι λιγότερο από 5 λίτρα.

Νέοι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης

Με μικρά δάνεια προσπαθούν να ανταπεξέλθουν οι πολίτες τη ραγδαία αύξηση των τιμών. Εμφανίστηκε έτσι το σύγχρονο τεφτέρι προκειμένου οι πολίτες να πάρουν ανάσα λόγω των συνεχώς αυξανόμενων τιμών και να πληρώσουν τα χρωστούμενα σε δεύτερο χρόνο και με δόσεις.

Ο νέος εναλλακτικός τρόπος με τις άτοκες δόσεις ή το αγόρασε τώρα και πλήρωσε αργότερα κερδίζει συνεχώς έδαφος έτσι ώστε οι πολίτες και οι έμποροι να διευκολυνθούν λόγω των αυξανόμενων αναγκών της εποχής.

Από τις αρχές του έτους έως τον Αύγουστο, δόθηκαν καταναλωτικά δάνεια αξίας 800 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 18%. Ενώ στο εννεάμηνο, τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά επιπλέον 60 εκατ. ευρώ από τις νέες εκταμιεύσεις τον Σεπτέμβριο. Τα στεγαστικά, το αντίστοιχο διάστημα, ανήλθαν σε 700 εκατ. ευρώ , τα οποία αν και αυξήθηκαν, το συνολικό ποσό είναι μικρότερο από την χορήγηση καταναλωτικών δανείων, δείγμα της αντιστροφής του κλίματος στην ελληνική αγορά και της αυξημένης πλέον ανάγκης των νοικοκυριών να ψωνίσουν σε δόσεις προιοντα.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία αποτυπώνεται το νέο τοπίο καθώς το 15-20% των καταναλωτικών δανείων χορηγούνται εκτός του τραπεζικού δικτύου και από συνεργαζόμενους λιανέμπορους. Το σύγχρονο τεφτέρι είναι δημιούργημα των τραπεζών, οι οποίες μέσω ανάπτυξης λογισμικού δίνουν πρόσβαση στον λιανέμπορο και εντός ολίγων λεπτών μπορούν να λάβουν έγκριση ή απόρριψη ενός καταναλωτικού δανείου. Περίπου στο εννεάμηνο υπολογίζεται ότι έχει δοθεί το ποσό των 180 εκατ. ευρώ.

Τα μικροδάνεια, τα λεγόμενα fast loans, μέσω κινητού ανέρχονται σε περίπου 30-40 εκατ. ευρώ, τα οποία, με τους ρυθμούς που αυξάνονται οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα φτάσουν σε διπλάσιο και τριπλάσιο επίπεδο. Ενδεικτικά, ξεκίνησαμε πριν από δύο χρόνια με μέσο ποσό τα 250-500 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό έχει φτάσει στα 1.500-2.000 ευρώ.

#ΣΟΥΠΕΡ_ΜΑΡΚΕΤ #ΚΑΥΣΙΜΑ #FUEL_PASS #ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα