Άσκηση "Παρμενίων": Πώς "κόλλησε" στην άμμο φρεγάτα - Απόβαση με χρονοκαθυστέρηση

Κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης "Παρμενίων" σημειώθηκε προσάραξη της φρεγάτας "Έλλη". Η τελική φάση της ΤΑΜΣ «Παρμενίων 2019» είναι προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή στη Σαμοθράκη,

Χθες, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων «Αετός» στο νομό Έβρου, το νυκτερινό επιχειρησιακό σκέλος της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Παρμενίων 2019».

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου.

Διευρυμένο κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη της Κυβέρνησης, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, ήταν παρόντες στο πεδίο βολής «Αετός» και διαπίστωσαν την άρτια επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Κόλλησε" η φρεγάτα

Τα ξημερώματα ωστόσο συνέβη το απρόοπτο. Η φρεγάτα "Έλλη" «κόλλησε σε αμμώδη βυθό», όπως αναφέρουν πληροφορίες, στην περιοχή Καμαριώρισσα στη Σαμοθράκη. Είναι η περιοχή στην οποία θα γινόταν αποβατική ενέργεια, αλλά τα ξημερώματα, περί τις 3:30, η φρεγάτα προσάραξε με αποτέλεσμα να κινδυνέψει να ακυρωθεί η απόβαση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί του πληρώματος ή ζημιές στο καράβι, όπως διαπιστώθηκε και έπειτα από σχετική επιθεώρηση στην φρεγάτα.

Η τελική φάση της άσκησης «Παρμενίων 2019» που θα γίνει σήμερα στη Σαμοθράκη θα καθυστερήσει.

Σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, οι προσπάθειες αποκόλλησής της ήταν επιτυχημένες, αλλά η τελική φάση του "Παρμενίωνα", στην οποία περιλαμβάνεται και αποβατική ενέργεια, αναμένεται να καθυστερήσει κατά ένα δίωρο.

Στη φρεγάτα επρόκειτο να επιβιβαστεί ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στις 9 το πρωι. Τελικά, η τελευταία φάση της άσκησης θα γίνει στις 11:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα