Ασφαλιστικό: Στις αυξήσεις των συντάξεων και σε έναν νέου τύπου «κοινωνικό μέρισμα» πάει... η 13η σύνταξη

Το 0,5% του ΑΕΠ για τον μόνιμο μηχανισμό ενίσχυσης των συνταξιούχων, όπως τον έχει ονομάσει η κυβέρνηση και που αντικαθιστά την λεγόμενη 13η σύνταξη, θα καλύψει τις αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και θα χορηγήσει στους χαμηλοσυνταξιούχους και συνταξιούχους ΑμεΑ έκτακτο επίδομα στο τέλος του 2020 τύπου «κοινωνικού μέρισματος» όπως προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό από 1/1/2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία θα καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων (σε εφαρμογή των με αριθ. 1890/2019 και 1890/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας) και κατά δεύτερον η δαπάνη εφάπαξ παροχής (επίδομα), η οποία θα καταβάλλεται το Δεκέμβριο κάθε έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η δαπάνη της εφάπαξ παροχής θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το έτος 2020 η δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού. Με την διάταξη αυτή του σχετικού άρθρου του νέου Ασφαλιστικού γίνεται σαφές ότι ένα μέρος του κονδυλίου από την προς κατάργηση 13η σύνταξη, θα πάει για την κάλυψη των αυξήσεων των συντάξεων λόγου του επανυπολογισμού τους με την νέα Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση. Παράλληλα όμως κάνει σαφές ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την ενίσχυση των αδυνάτων χαμηλοσυνταξιούχων με ένα έκτακτο εφάπαξ επίδομα.

Όπως ορίζει το νομοσχέδιο στην σχετική του διάταξη, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, θα καθορίζει ετησίως το ποσόν που θα διατίθεται για την εφάπαξ παροχή, ενώ θα προσδιορίζουν και τα κριτήρια απονομής, τον φορέα και την διαδικασία καταβολής, αλλά και το ύψος της εφάπαξ παροχής ανά κατηγορία δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της καταβολής του.

Η εφάπαξ παροχή είναι ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν θα μπορεί να δεσμεύεται και δεν θα συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα