'Ασχημα τα νέα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες - Πτώση 7,5% των πωλήσεων τον Ιανουάριο

Eκεί που οι πωλήσεις των αυτοκινήτων είχαν πάρει την ανιούσα, η είσοδος του 2020 φαίνεται πως έχει δυσοίωνα νέα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων πάτησε «φρένο» στις αρχές του 2020, με υποχώρηση των πωλήσεων τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε διαδοχικούς μήνες ανόδου. Οι αυστηρότερες προδιαγραφές στις εκπομπές ρύπων και οι αλλαγές στα κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων οδήγησαν σε «βουτιά» 7,5% των πωλήσεων τον Ιανουάριο, στα 956.779 οχήματα, σύμφωνα

με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Η ελληνική αγορά παραμένει ανθεκτική, με αύξηση 6,2% των πωλήσεων τον Ιανουάριο, στα 9.785 αυτοκίνητα, από 9.210 του Ιανουαρίου του 2019.

Η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών και η αβεβαιότητα λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ήταν από τους λόγους που οδήγησαν σε συρρίκνωση της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτων, σημειώνει η ACEA. Η ζήτηση σημείωσε απότομη πτώση και στις τέσσερις μεγάλες αγορές της Ευρώπη κατά τον πρώτο μήνα του 2020 και κυρίως στη Γαλλία, όπου οι πωλήσεις αυτοκινήτων υπέστησαν δραματική πτώση 13,4%. Στην Ισπανία, οι πωλήσεις υποχώρησαν 7,6% τον προηγούμενο μήνα, στη Γερμανία 7,3% και στην Ιταλία 5,9%.

Η Ε.Ε. προτρέπει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιταχύνουν τη μετάβαση προς υβριδικά και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, έχοντας αυστηροποιήσει τους κανονισμούς εκπομπής ρύπων και επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα στους κατασκευαστές εάν τους παραβούν. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και Σουηδία προσφέρουν κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ κατέγραψαν πτώση σε ορισμένες αγορές, γεγονός που αντισταθμίσθηκε εν μέρει από την αύξηση των πωλήσεων στα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα