Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δίνεται μεγάλος αγώνας στην Εύβοια, περνάει τα όρια της Αρκαδίας η φωτιά

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, έδωσε την εικόνα για τα πύρινα μέτωπα και την εξέλιξή τους το Σάββατο.

Για μεγάλο αγώνα να «μαζευτούν» οι πυρκαγιές της Αττικής, μίλησε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Τόνισε ακόμως πως η φωτιά έχει σβήσει σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και ελέγχεται στον Άγιο Στέφανο.

Σχετικά με την Εύβοια μίλησε για μεγάλο αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε όμως πως για να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη

ενίσχυση των εναέριων μέσων εκεί, θα πρέπει κάποια από τις υπόλοιπες φωτιές να μπει σε ύφεση.

Ο Στέφανος Κολοκούρης, ανέφερε συγκεκριμένα: «Στην Αττική γίνεται μεγάλος αγώνας να μαζέψουμε τις πυρκαγιές που είχαν δημιουργηθεί. Το βράδυ είχαμε μια εξέλιξη της πυρκαγιάς στους Θρακομακεδόνες. Αυτά το πρωί, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Άγιο Στέφανο, έσβησαν.
Κινήθηκε προς το βουνό της Πάρνηθας που το αντιμετωπίζουμε. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τις πυρκαγιές της Αττικής, να είναι καλύτερη η κατάσταση. Οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες με ξηρασία και πολλούς βαθμούς θερμοκρασία, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Γίνονται ενάρξεις μόνο και μόνο από τις θερμοκρασίες. Δεν το έχουμε ξαναζήσει.

Η Πυροσβεστική κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν εδώ και 14 μέρες σε όλη την Επικράτεια. Στην Εύβοια γίνεται μεγάλος αγώνας, όμως είναι σε εξέλιξη. Προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε. Στείλαμε περισσότερα εναέρια στην Εύβοια για να την καταστείλουμε. Αν δεν κλείσουν όλες οι πυρκαγιές που είναι σε δύσκολα σημεία, όπως στην Ηλεία.

Γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια με τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε. Για να μπορέσω να στείλω 10 και 12 μέσα πρέπει να έχω σε ύφεση κάποιες άλλες πυρκαγιές, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Έχω κάποια άποψη, αλλά επειδή είμαι συνέχεια στο πεδίο και προσπαθώ ο ίδιος να συντονίζω, ήξερα ότι στη Νεμούντα πέρναγε τα όρια της Αρκαδίας, αλλά γινόταν σωστή αντιμετώπιση. Η προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πρέπει να γίνεται και όχι να περιμένουμε τελευταία στιγμή. Προέχει η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Γίνεται ό,τι καλύτερο για την αντιμετώπιση.
Έχουν έρθει ενισχύσεις από ξένες χώρες.

Είμαι ικανοποιημένος για το πως λειτούργησε η διαδικασία με τις εκκενώσεις. Ευχαριστώ όλους τους φορείς και τα σώματα που είναι δίπλα στην πυροσβεστική».

Νίκος Διαμαντής: Στην Εύβοια οι δυνάμεις και τα οχήματα δεν έχουν πρόσβαση

Για διαχειρίσιμη κατάσταση στην Αττική έκανε λόγο ο Νίκος Διαμαντής, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, μιλώντας και εκείνος στην κρατική τηλεόραση.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην Αττική είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση για πολλούς λόγους, που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον αλλά και το γεγονός ότι οι περιοχές είναι προσβάσιμες. Στην Εύβοια οι δυνάμεις και τα οχήματα δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης.

Είναι επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο των πυρκαγιών όπως το 2007. Τώρα είναι μικρότερης χρονικής έντασης. Τότε είχαν μια χρονική ακολουθία 45 ημερών. Τώρα το φαινόμενο αναπτύσσεται σε 5 μέρες. Η ένταση του φαινομένου και οι δυνάμεις που επιχειρούν διασπάστηκαν, ευτυχώς ήρθαν και από την ευρωπαϊκή βοήθεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα