Αποζημιώσεις 51 εκ. ευρώ για τους πληγέντες του ναυαγίου του Σαρωνικού

Τι ειπώθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής

Ποσό 51 εκατ. ευρώ, έχει ήδη προεγκριθεί από το Διεθνές Ταμείο για τις Αποζημιώσεις από τις Απορρυπάνσεις (IOPC funds), ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και κάλεσε τους πληγέντες από το ναυάγιο του Σαρωνικού να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά ώστε να διεκδικήσουν

αποζημίωση. Από τη ρύπναση στο Σαρωνικό έχουν πληγεί δεκάδες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες που υπέστησαν ζημιές από το μαζούτ του Αγιά Ζώνη ΙΙ. Οι λεπτομέρειες για της αποζημιώσεις θα ανκοινωθούν σύντομα από το υπουργείο Ναυτιλίας και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις για να τις διεκδικήσουν.

Εξάλλου, όπως τόνισαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της απορρύπανσης του Σαρωνικού και της ναυαγιαίρεσης του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ", οι μετρήσεις που διεξήχθησαν μετά τη διαδικασία απορρύπανσης δείχνουν χαμηλότερη συγκέντρωση πετρελαϊκών υδρογονανθράκων και άλλων ρύπων στα ανοιχτά του Σαρωνικού σε σχέση με πέρυσι.

Ενημερώνοντας την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ότι οι μετρήσεις που έγιναν στην ανοικτή θάλασσα έδειξαν 6,8 μικρογραμμάρια/μέτρο πετρελαϊκών ρύπων, έναντι 9,8 μικρογραμμαρίων που είχαν δείξει οι δειγματοληψίες που έγιναν στα ίδια σημεία του Σαρωνικού, το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριου του 2016.

Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής «το Διεθνές Ταμείο για τις Αποζημιώσεις από τις Απορρυπάνσεις, μετά από συνεχή συνεργασία και αφού διαπίστωσε ότι εδώ κάναμε μια δουλειά εξαιρετικά ποιοτική και αποτελεσματική, δημιούργησε Ταμείο στον Πειραιά και όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιές, είτε είναι το Δημόσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες, μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους και χωρίς δικαστική διαμάχη να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται». Προσέθεσε δε ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε την παρουσία αυτού του Ταμείου στην Ελλάδα και είναι η πρώτη φορά που προεγκρίνονται αυτά τα χρήματα προκειμένου να αποδοθούν αποζημιώσεις.

Και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ότι εφαρμόστηκε η αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει" με αποτέλεσμα να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ το Δημόσιο, παρά μόνον οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ήδη, όπως ενημέρωσε ο κ. Σαντορινιός, από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου, καταφεύγουν στο γραφείο του Πειραιά, οι ψαράδες και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές ώστε να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα