Αποκλειστικό! Παρατείνονται οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για ρύθμιση στις οφειλές προς τον τ. ΟΕΚ

Παράταση μέχρι τέλος του χρόνου θα δοθεί σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika news, στην προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων στο portal του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των οικιστών του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ), στους οποίους έχουν χορηγηθεί οριστικοί τίτλοι παραχώρησης κατοικίας

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας καταρτίζει υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, για

την παράταση της ρύθμισης που λήγει 25 Απριλίου ενώ αναμένονται και μια σειρά ευνοϊκών αλλαγών όπως έκανε γνωστό ο Γ. Γ του υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδης στα dikaiologitika news.

Η απόφαση νέας παράτασης, που κανονικά θα εξέπνεε στις 25/04/2019, ελήφθη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης µε στόχο την διευκόλυνση των δικαιούχων και προκειμένου να µπορέσουν να ωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών τους και να εξασφαλίσουν τη νέα ενιαία τιµή µονάδας παραχώρησης των εργατικών κατοικιών. Να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή έχει ορισθεί στα 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο. Στις παρεμβάσεις πάντα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika news εξετάζεται και λύση για τους τόκους υπερημερίας κάτι όμως που δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

Στη ρύθμιση υπάγονται οι δικαιούχοι στους οποίους παραχωρήθηκε κατοικία ανεγερθείσα σε οικισμούς του καταργημένου ΟΕΚ αλλά και οι νόμιμοι κληρονόμοι σε περίπτωση θανάτου του αρχικού δικαιούχου
Παράλληλα εντάσσονται και οι καθιστάμενοι κύριοι μέσω γονικής παροχής.

Για όσους έχουν «προσωρινά» παραχωρητήρια καθορίζεται εξ αρχής η αξία της κατοικίας βάσει της νέας ενιαίας τιμής 304,41 € (ανά τετρ. μέτρο χρεούμενης επιφάνειας διαμερίσματος) καθώς και χρόνος αποπληρωμής 360 μηνιαίων δόσεων με έναρξη το χρόνο έκδοσης του οριστικού παραχωρητηρίου.

Επίσης προβλέπεται ότι, αν έχει ανακοινωθεί (με απόφαση Δ.Σ. ΟΕΚ ή ΟΑΕΔ) τιμή μικρότερη από 304,41 €/τ.μ. χρεούμενης επιφάνειας κατοικίας, θα εφαρμοστεί αυτή η χαμηλότερη τιμή.
Για όσους έχουν «οριστικό» παραχωρητήριο, επανακαθορίζεται η χρεούμενη αξία του διαμερίσματος με βάση τη νέα ενιαία τιμή 304,41 € (ανά τετρ. μέτρο χρεούμενης επιφάνειας), όπου έχει ορισθεί τιμή μεγαλύτερη από αυτή, και γίνεται επιμήκυνση με συνολική διάρκεια αποπληρωμής τις 360 μηνιαίες δόσεις από εκδόσεως οριστικού τίτλου ή εναλλακτικά η παραμονή στην αρχικά ορισθείσα διάρκεια παρέχει επιπλέον έκπτωση «συνέπειας» 20% στη νέα οφειλή.

Όσο αφορά την ιδιοκατοίκηση προϋπόθεση υπαγωγής του δικαιούχου στις ρυθμίσεις αποτελεί η ιδιοκατοίκηση στην παραχωρηθείσα κατοικία, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ενώ ο δικαιούχος θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς ιδιοκατοίκησης μέχρι και πέντε χρόνια από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης εάν έχει οριστικό παραχωρητήριο και για διπλάσιο χρονικό διάστημα από την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου εάν πρόκειται για δικαιούχο με προσωρινό παραχωρητήριο. Στις ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν και οικιστές που νοικιάζουν την κατοικία τους.

Οι δικαιούχοι με οριστικό παραχωρητήριο, που εντάσσονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, δεν μπορούν να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν της κατοικίας τους για διάστημα πέντε ετών από την ένταξή τους και οι δικαιούχοι με προσωρινά παραχωρητήρια για διάστημα 10 ετών από την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα