Αποκλειστικό: Λεηλάτησαν την αρχαία πόλη Ayasofya στην Αλάνια της Τουρκίας (pics)

Οι τουρκικές αρχές αφήνουν στο έλεος των αρχαιοκάπηλων τα ιστορικά μνημεία  της ελληνιστικής περιόδου. Έσπασαν μέχρι και το κεφάλι της Μέδουσας!

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του CNN Turk, πρόκειται για ερείπια της αρχαίας πόλης Colybrassus ή Κολυβρασσός ελληνιστί ή Ayasofya στα τουρκικά, η οποία βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλάνιας, ανήκει στην επαρχία της Αττάλειας και είναι γνωστή ως οικισμός με ίχνη της ελληνιστικής περιόδου.

Τα ερείπια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τους

τοίχους ενός ναού του Ηρακλή, αλλά και ενός μικρού αρχαίου θέατρου.

Επίσης, διατηρείται μέρος του τείχους της αρχαίας πόλης,σκαλοπάτια σμιλεμένα στο βράχο, νεκρόπολη με αρκετές σαρκοφάγους και ένας τάφος επίσης μέσα στο βράχο. Στον μνημειώδη αυτό βράχο, ο οποίος φτάνει τα 18 τουλάχιστον μέτρα παρατηρήθηκε πριν λίγες ημέρες από περιπατητές ότι ο ταφικός θάλαμος λεηλατήθηκε από παράνομους εκσκαφείς.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι οι αρχαιοκάπηλοι είτε έκλεψαν, είτε "χαράκωσαν" τα γνωστά μοτίβα του αετού που κοσμούσαν και στις δύο πλευρές της αψίδας, αλλά και το γνωστό κεφάλι της Μέδουσας που βρίσκονταν στο κέντρο της αψίδας!

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο ιστορικός αυτός χώρος δεν φυλάσσεται, ενώ και κατά το παρελθόν αρχαιοκάπηλοι έχουν προβεί σε καταστροφές και κλοπές.

Keywords
Τυχαία Θέματα