Αποφυλάκιση Κορκονέα: Αυτό είναι το... ποινικό μήλον της Έριδος

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά την αποφυλάκιση του Επαμειώνδα Κορκονέα, με την κυβέρνηση να επιρρίπτει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κουμουνδούρου να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για «συνειδητό ψεύδος». 

Το Dikaiologitika News επιχειρεί τη χαρτογράφηση των επιχειρημάτων των δύο πλευρών καθώς όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα δύσκολο

δικονομικό θέμα με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο αν ευθύνονται οι νέοι Ποινικοί Κώδικες ή όχι.

Πέτσας: Ευθύνεται ο νέος ποινικός κώδικας

Σχολιάζοντας την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συνέδεσε την έξελιξη με τον νέο ποινικό κώδικα που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές. «Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν στο νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές». Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει το δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη».

Χαρίτσης: Προβληματική ετυμηγορία του δικαστηρίου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, διέψευσε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Πέτσα και έκανε λόγο για «προβληματική ετυμηγορία» του δικαστηρίου και για «συνειδητό ψεύδος» από πλευράς ΝΔ. «Πρέπει επιτέλους να μπει ένα στοπ στον κυβερνητικό αυτό κατήφορο. Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την προβληματική ετυμηγορία του δικαστηρίου που αναγνώρισε το ελαφρυντικό "του πρότερου σύννομου βίου" και οδήγησε στην αποφυλάκιση Κορκονέα». «Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό αλλά επιλέγει τη λασπολογία. Οπως γνωρίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα των δημοκρατικών πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης και καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει να υπεκφεύγει και να τοποθετηθεί επί της ουσίας».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά την ανακοίνωση της ποινής του Επαμεινώνδα Κορκονέα. «Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την άρση της ποινής των ισοβίων, που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, στον δολοφόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, και η μετατροπή της σε κάθειρξη 13 χρόνων δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρει ότι «μέσα σε τρεις βδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα» και σχολιάζει πως «είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα και που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ήθελαν να αποτελεί οριστικά παρελθόν».

Ωστόσο, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα η επιλογή του δικαστηρίου να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή αθλιότητα»

«Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου έξω και ο νέος ποινικός κώδικας που αποτελεί μέσο εξορθολογισμού της ποινικής διαδικασίας να ευθύνεται για όλα. Και το δόγμα "νόμος και τάξη" ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τονίζει πως «όσοι όμως επιχειρούν επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια, να γνωρίζουν ότι θα τα βρουν σύντομα μπροστά τους» και καταλήγει: «Η ειδεχθής δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου είναι το αποτέλεσμα και το σύμβολο ακριβώς αυτών των πρακτικών και αυτών των νοοτροπιών, που τάχα καταπολεμούν το έγκλημα, ενώ στην πράξη υποδαυλίζουν τη βία, την αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία και τον κρατικό αυταρχισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα