Αποχωρεί προσωρινά η ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ

Την προσωρινή αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου από την κυπριακή ΑΟΖ μετά το μπλόκο που έχουν στήσει εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι. Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει, διαβεβαιώνει η ιταλική εταιρεία, αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία θα βρει μια λύση.

«Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά

από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε», είπε και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία». Σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή, ο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές».

Το αδρανοποιημένο γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ με προορισμό το Μαρόκο, ανακοίνωσε επίσημα ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Ντομένικο Σπίνα. Εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με πρόφαση Navtex που έχει εκδώσει η Άγκυρα.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν σήμερα από κοινού συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Λευκωσία θεωρεί ότι η Ρώμη επέδειξε ήπια στάση στο θέμα του «μπλόκου» των ενεργειακών ερευνών της ΕΝΙ. Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του σημείωσε ότι το θέμα δεν αφορά στις σχέσεις Ιταλίας – Τουρκίας, αλλά «στις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του βόρειου τμήματος του νησιού».

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, απείλησε νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος Μπεράκ Αλμπαϊράκ. Προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες όσο δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Πάντως, την τουρκική «δράση» στην κυπριακή ΑΟΖ περιφρονεί ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil, ο οποίος έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα