Από την άλλη βδομάδα με κάμερες πάνω τους ΜΑΤ και Ομάδα Δράσης (vid)

Στην τελική ευθεία έχει μπει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη χρήση φορητών καμερών από τα ΜΑΤ και την ομάδα «Δράση».

Η χρήση φορητών καμερών από τα ΜΑΤ και την ομάδα «Δράση», κατά τα πρότυπα όσων εφαρμόζονται από την αστυνομία χωρών της Ε.Ε., θα είναι σύντομα γεγονός.

Για το θέμα μίλησε στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, Σταύρος Μπαλάκας, ο οποίος

ενημέρωσε πως το εν λόγω μέτρο θα τεθεί σ’ εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, δήλωσε πως στις ειδικές επιχειρήσεις (ΜΑΤ) θα υπάρχει κάποιος που θα φέρει ντουντούκα και παράλληλα θα κρατάει μια κάμερα σε κοντάρι, με την οποία θα καταγράφει όσα συμβαίνουν, ενώ οι άνδρες της ομάδας «Δράση» θα έχουν κάμερα πάνω στη στολή τους. Η προμήθεια των καμερών έγινε από εταιρεία που εδρεύει στο Ισραήλ, διά μέσου εμπορικού αντιπροσώπου της στην Πολωνία.

Η συζήτηση για τη χρήση καμερών από αστυνομικούς είχε αρχίσει στα τέλη του 2019, με αφορμή σειρά από καταγγελίες γι’ αυθαιρεσίες από την πλευρά των οργάνων της τάξης.

Την πρόταση είχαν διατυπώσει συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. από την Ένωση Θεσσαλονίκης, οι οποία ζητούσαν από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των αστυνομικών που μετέχουν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, προκειμένου να υπάρχει «ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και να σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο, αστικό μύθο εις βάρος μας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποδέχθηκε το αίτημά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα