Από μύγες μέχρι σκουλήκια των... ματιών, σπάνια παράσιτα απειλούν τους ανθρώπους

Η είδηση της Αυστραλής γυναίκας με το σκουλήκι στον εγκέφαλο, που έκανε τον γύρο του κόσμου δεν είναι η μοναδική.

Ασυνήθιστα περιστατικά απροσδόκητης προσβολής ανθρώπων από παράσιτα έχουν καταγραφεί κατά καιρούς.

Ας θυμηθούμε μερικά

Η προσβολή του ανθρώπου από προνύμφες σκαθαριών μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια γνωστή ως κανθαρίαση.

Ερευνητές στην Κίνα ανέφεραν μια τέτοια περίπτωση το 2016 σε ένα κοριτσάκι οκτώ μηνών με μη αναπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αρχικά η εξέταση έδειξε ότι το κορίτσι είχε σκουλήκια στα κόπρανα του, αλλά περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε

ότι επρόκειτο για προνύμφες του Lasioderma serricorne, κοινώς γνωστό ως σκαθάρι του καπνού.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι το κοριτσάκι κατάπιε τα αυγά του σκαθαριού όταν ήρθε σε επαφή με λάσπη ή έφαγε πορτοκάλια.

Αν και σπάνια - οι επιστήμονες λένε ότι αυτή ήταν η πρώτη τέτοια περίπτωση που αναφέρθηκε- μια τέτοια προσβολή μπορεί να είναι σοβαρή.

«Αυτή η προσβολή υποδηλώνει ότι το L serricorne μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο τυχαία και να προκαλέσει κανθαρίαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη σε βρέφη και σε μεγαλύτερους ασθενείς με τη συμμετοχή σημαντικών οργάνων του σώματος», ανέφερε μια δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας που ασχολήθηκε με την περίπτωση, σύμφωνα με τον Guardian.

Σκουλήκια ματιών

Σε μια άλλη πρωτοφανή περίπτωση, μια γυναίκα στο Όρεγκον διαγνώστηκε με έναν τύπο σκουληκιού στα μάτια που είχε προηγουμένως εντοπιστεί μόνο σε βοοειδή το 2018. Οι προνύμφες του σκουληκιού διασπείρονται από μύγες που ζουν στα δάκρυα της αγελάδας.

Μετά από ιππασία που έκανε η 26χρονη γυναίκα στο Gold Beach σε μια περιοχή όπου εκτρέφονται βοοειδή, για μια ολόκληρη εβδομάδα υπέφερε από ερεθισμό στα μάτια. Η αιτία αποκαλύφθηκε όταν τράβηξε ένα μικρό σκουλήκι από το αριστερό της μάτι.

Αναζήτησε τότε ιατρική βοήθεια και στη συνέχεια της αφαιρέθηκαν από τα μάτια 14 σκουλήκια! Τα μικροσκοπικά σκουλήκια, το καθένα λιγότερο από ένα εκατοστό μήκους, ανήκαν σε ένα είδος που ονομάζεται Thelazia gulosa.

Ο Δρ Richard Bradbury, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης που ανέφερε το κρούσμα και που συνεργάζεται με το τμήμα παρασιτικών ασθενειών και ελονοσίας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε τότε ότι η μόλυνση ήταν σπάνια.

«Οι λοιμώξεις από τα σκουλήκια Thelazia συμβαίνουν κυρίως σε ζώα και οι άνθρωποι είναι απλώς τυχαίοι ξενιστές», είπε στον Guardian.

«Αυτό είναι απίστευτα ενδιαφέρον και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να στενοχωριούνται, αλλά δεν είναι κάτι για το οποίο γενικά πρέπει να ανησυχούμε».

Πνευμονοσκώληκας αρουραίου

Ο 24χρονος Graham McCumber κατέληξε στο νοσοκομείο στη Χαβάη έχοντας δυσκαμψία στις αρθρώσεις, κόπωση και ναυτία αφού έφαγε λάχανο από τον κήπο του.

Η αιτία, όπως αποδείχθηκε, ήταν ο πνευμονοσκώληκας αρουραίων ή επιστημονικά ο Angiostrongylus cantonensis που είναι ένας παρασιτικός νηματώδης σκώληκας που προκαλεί αγγειοστρονγυλίαση, την πιο κοινή αιτία ηωσινοφιλικής μηνιγγίτιδας στη Νοτιοανατολική Ασία και τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Το ενήλικο σκουλήκι ζει μόνο σε τρωκτικά, αλλά οι προνύμφες του μπορούν να μολύνουν πλάσματα όπως γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια και γαρίδες γλυκού νερού. Εάν αυτοί οι ενδιάμεσοι ξενιστές καταναλωθούν από τον άνθρωπο, οι προνύμφες μπορεί να προκαλέσουν αγγειοστρονυγυλίαση επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Ο McCumber επέζησε, αλλά δεν ήταν μόνος που προσβλήθηκε. Υπήρξαν επίσης αναφορές για άτομα που μολύνθηκαν από πνευμονοσκώληκα αρουραίου αφού κατανάλωσαν σαλιγκάρια. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ήπιες, ενώ άλλες θανατηφόρες.

Οι ειδικοί λένε ότι η ασθένεια μπορεί να προληφθεί πλένοντας και μαγειρεύοντας καλά τα λαχανικά, τα σαλιγκάρια, τα καβούρια ή τις γαρίδες, ελέγχοντας τα λαχανικά για σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες και αποφεύγοντας την κατανάλωση ωμών λαχανικών από περιοχές όπου επικρατεί το παράσιτο.

Προνύμφη Βραχύκερων μυγών (Maggot)

Η προσβολή από σκουλήκια, γνωστή ως myiasis είναι σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, αλλά έχει βρεθεί σε άτομα που είχαν ταξιδέψει σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Σε μια περίπτωση, οι γιατροί αφαίρεσαν τρεις ζωντανές μύγες, μεγέθους δύο εκατοστών η καθεμία, από το μάτι, το χέρι και το λαιμό μιας γυναίκας.

Ένας άλλος 32χρονος Αμερικανός είχε ένα πρησμένο μάτι για τέσσερις εβδομάδες μετά από επίσκεψη στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Το σκουλήκι είναι η προνύμφη των μυγών Brachycera (όπως οι οικιακές μύγες και οι τυρόμυγες).

Κεστώδη (Ταινίες)

Τα κεστώδη είναι ομοταξία παρασιτικών σκουληκιών στη συνομοταξία των πλατυελμίνθων.

Τα περισσότερα από τα είδη –και τα πιο γνωστά– είναι αυτά της υποκατηγορίας των Ευκεστωδών. Είναι σκουλήκια που στην ενήλική τους μορφή μοιάζουν με κορδέλες και είναι ευρέως γνωστά ως ταινίες.

Αυτά τα παράσιτα μπορεί να είναι πραγματικός πονοκέφαλος, όπως περιέγραψε ένας 50χρονος άνδρας στη Βρετανία όταν οι γιατροί βρήκαν μια ταινία στον εγκέφαλό του.

Ο ασθενής είχε πονοκεφάλους, επιληπτικές κρίσεις, αναδρομές μνήμης και περίεργη όσφρηση για τέσσερα χρόνια πριν οι γιατροί του αφαιρέσουν το σκουλήκι το 2012, αποκαλύπτοντας ότι είχε τρυπώσει από τη μια πλευρά του εγκεφάλου του στην άλλη. Το σκουλήκι ανακαλύφθηκε μετά από μαγνητικές τομογραφίες που έδειξαν ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα δακτυλίων να κινείται στον εγκέφαλό του.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για έναν τύπο ταινίας γνωστός ως Spirometra erinaceieuropaei, ο οποίος βρίσκεται συνήθως σε αμφίβια και καρκινοειδή στην Κίνα. Το Spirometra erinaceieuropaei είναι μια παρασιτική ταινία που μολύνει κατοικίδια ζώα και ανθρώπους και ο ιατρικός όρος για αυτή τη μόλυνση είναι σπαργάνωση.

Οι γιατροί υπέθεσαν ότι ο άνδρας κόλλησε το παράσιτο όταν επισκέφθηκε την Κίνα, πιθανώς μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος ή νερού. Ο Δρ Hayley Bennett, ο οποίος εργάστηκε για την υπόθεση, είπε τότε: «Οι άνθρωποι είναι ένας σπάνιος και τυχαίος ξενιστής για αυτό το συγκεκριμένο σκουλήκι».

Το 2015 ειδικοί ανακάλυψαν ότι όταν οι ταινίες δεν αναπτύσσονται σωστά μέσα σε έναν ανθρώπινο ξενιστή, μπορούν να δημιουργήσουν μάζες από κύτταρα ταινίας. Η ανακάλυψη έγινε αφού ζητήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ να διερευνήσουν βιοψίες από όγκους πνεύμονα και από λεμφαδένες που ελήφθησαν από έναν 41χρονο άνδρα που είχε HIV.

Η ομάδα εντόπισε κύτταρα που έμοιαζαν με καρκίνο, αλλά διαπίστωσε ότι δεν ήταν ανθρώπινα. Αντίθετα, προέρχονταν από έναν κοινό τύπο ταινίας που ονομάζεται Hymenolepis nana (η ταινία νάνος) που είναι ένα κοσμοπολίτικο είδος, πιο συνηθισμένο σε εύκρατες ζώνες, και ένα από τα πιο κοινά κεστώδη που μολύνουν τον άνθρωπο, ιδιαίτερα τα παιδιά Ο Δρ Peter Olson του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ο οποίος εργάστηκε στην περίπτωση, είπε ότι τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ σπάνιες και εντοπίζονται μόνο σε ασθενείς που είναι βαριά ανοσοκατεσταλμένοι. *Με στοιχεία από τον Guardian

#ΜΥΓΕΣ #ΜΑΤΙΑ #ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ #ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Από μύγες μέχρι σκουλήκια των... ματιών,σπάνια παράσιτα απειλούν τους ανθρώπους