Απιαστος παραμένει ο στόχος μείωσης της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης

Οι εκτιμήσεις που ήθελαν να παραμένει άλυτος ο "γόρδιος δεσμός" ελέγχου της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες το clawback της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έκλεισε αυξημένο το 2020, ωστόσο με μικρότερη άνοδο από τους αρχικούς φόβους.

Ανθεκτικό στις όποιες παρεμβάσεις για μείωση του αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά το clawback στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2020 έκλεισε στα 794,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με το 2019, που διαμορφώθηκε στα 786,5 εκατ. ευρώ.

Με το rebate

στο εξωνοσοκομειακό φάρμακο να εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ, η συνολική επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες αναμένεται να αγγίξει το 2020 το 1,3 δισ. ευρω,

Συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η υπέρβαση της εξωνοσοκομειακής δαπάνης (εξωνοσοκομειακό clawback) διαμορφώθηκε στα 354,7 εκατ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε ότι για το πρώτο εξάμηνο έφθασε στα 439,8 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η δαπάνη για τα φάρμακα κοινότητας διαμορθώθηκε στα 1,73 δισ. ευρώ το δεύτερο μισό του 2020 ( από 1,71 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2019), όταν ο προϋπολογισμός για το εν λόγω διάστημα ήταν προσδιορισμένος στα 932,3 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο του έτους φαίνεται να διαμορφώνεται το 2020 στα 3,450 δισ. ευρώ, όταν είχε προϋπολογιστεί στα 1,915 εκατ. ευρώ, με το τελευταίο να είναι και το ποσό το οποίο θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Αναλυτικότερα, από τα 3,450 δισ. ευρώ 1,191 δισ. αφορούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 2,259 τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αφαιρώντας rebate και λοιπές εκπτώσεις, τη δαπάνη των ευρωπαϊων ασφαλισμένων, καθώς και τον προϋπολογισμό των εμβολίων (πάνω από 132 εκατ. ευρώ) και της επιβάρυνσης του ΕΚΑΣ (πάνω από 31 εκατ. ευρώ ) το δεύτερο εξάμηνο, η δαπάνη βρίσκεται στα 2,710 δισ. ευρώ, δηλαδή 794,5 εκατ. ευρώ πάνω από τον προϋπολογισθέντα στόχο. Βέβαια, παρότι το ποσό της υπέρβασης (clawback) συνεχίζει για ακόμη μια χρονιά την ανοδική του πορεία, τα 794,5 εκατ. ευρώ είναι μακριά από την τρομαχτική αρχική εκτίμηση από τον ΕΟΠΥΥ για περίπου 923 εκατ. ευρώ τελική υπέρβαση.

Περαιτέρω ελάφρυνση από τα βάρη που έχει "φορτώσει στις πλάτες" των φαρμακευτικών εταιρειών το clawback, ίσως φέρει ο συμψηφισμός μέρους του με ποσά επενδύσεων σε παραγωγικά σχέδια και έρευνα και ανάπτυξη. Το ποσό του συμψηφισμού έχει προσδιοριστεί στα 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται πως clawback και rebate για τα νοσοκομειακά φάρμακα θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ για το 2020.

Πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών αποτελεί η ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας και του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, η απομάκρυνση από φοροεισπρακτικές πολιτικές και η σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, χωρίς αιφνιδιασμούς.

Πηγή: news4helath.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα