Απάντηση Κυριάκου στον Ερντογάν εν μέσω ΝΑΤΟικών παιχνιδιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε για πρώτη φορά στον Ταγιπ Ερντογάν στέλνοντας εμμέσως μήνυμα για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία με πολλαπλές όμως, αναγνώσεις σε αυτή τη φάση και υπό τον όρο που αποτελεί πάγια ελληνική θέση την αποχώρηση των τουρκικών φρεγατών από την υφαλοκρηπίδα μας.

Η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός συνιστά στην πραγματικότητα διπλωματική αποστροφή καλής πίστης την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να πείσει ότι η Αθήνα

είναι αδιάλλακτη και το ΝΑΤΟ κάνει τα ..παιχνίδια του εγείροντας συνειρμούς για το που το πάει. "Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις", είπε ο κ. Μηττοστάκης , Η δήλωση του πρωθυπουργού έγινε κατά τη συνάντησή του με τον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωι της Παρασκευής και .λίγες ώρες μετά την περίεργη ανακοίνωση Στολτνεμπεργκ για έναρξη του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία .

Μια αναφορά που προκάλεσε μεγάλα ερωτήματα κυρίως όσον αφορά το κατά πόσον είναι δυνατόν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ να προέβη σε αυτή την κίνηση χωρίς προηγουμένως να έχει αν μη τι άλλο και την συναίνεση της Ελλάδας. Την ώρα μάλιστα που το ΝΑΤΟ έχει κρατήσει προκλητικά αποστάσεις στην νεοθωμανική επέλαση νοτίως του Κσστελορίζου, παίζοντας το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, Νίπτοντας δηλαδή τας χείρας και αποφεύγοντας να καταδικάσει ξεκάθαρα την πρωτοφανή τουρκική επιθετικότητα. στη ΝΑ Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα επί δεκαετίες δεν τρέφει ελπίδες στο ΝΑΤΟ το οποίο άλλωστε είναι γνωστό για την ασυλία που διαχρονικά παρέχει στην εκάστοτε τουρκική πολιτική τάξη. Επιπλέον προβληματισμό προκαλεί ότι η ΝΑΤΟική πρωτοβουλία εκδηλώθηκε ενώ η Γαλλία θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο χρησιμοποιώντας εκτός της πολιτικής της επιρροής και τη μεγάλη στρατιωτική ισχύ που διαθέτει αλλά και γιατί η Γερμανία με τις πολύ κακές σχέσεις με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ θεωρητικά τουλάχιστον έχει ήδη αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο . Που σημαίνει ότι εξελίσσεται σοβαρό διπλωματικό παρασκήνιο αυτή την ώρα πέραν της ελληνικής και τουρκικής πλευράς με τη συνεχεία άδηλη για την ώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα