Αντίστροφη μέτρηση για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους: Τι προσδοκά η Αθήνα

Στο αυριανό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στρέφεται πλέον το ελληνικό ενδιαφέρον στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους: Στόχος η επανέναρξη του διαλόγου σε επίπεδο κορυφής αναμεσά σε Αθήνα και Άγκυρα με σκοπό την προώθηση μιας θετικής ατζέντας.

Λιγότερο από 24 ώρες μένουν για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών με τελικό στόχο ένα «οδικό χάρτη» για την επίλυση των διαφορών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης», ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του - δίνοντας το στίγμα της θετικής ατζέντας που θέλει να προωθήσει.

Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγκατάϊ Κίλιτς.

«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», δήλωσε - μεταξύ άλλων - ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αθήνα, περιλαμβάνει στον «οδικό χάρτη» τη βελτίωση των σχέσεων σε μία σειρά θεμάτων, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μία πιθανή συμφωνία στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Πιο αναλυτικά:

Πρώτη επιδίωξη φέρεται να είναι η τόνωση της συνεργασίας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο Δεύτερη επιδίωξη είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Τρίτη επιδίωξη, τέλος, είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Πολιτική και γεωπολιτική πρόκληση για το NATO το μεταναστευτικό»

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός - κατά την παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής - χαιρέτησε σήμερα την διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αναφερομενος στην Ουκρανία τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, για το οποίο τόνισε ότι είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά τις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.

Επίσης, επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ #ΝΑΤΟ #ΣΥΝΟΔΟΣ_ΚΟΡΥΦΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντίστροφη, Μητσοτάκη - Ερντογάν, Βίλνιους, Αθήνα,antistrofi, mitsotaki - erntogan, vilnious, athina