Έκανε πίσω ο Πάνος Καμμένος- Στέλνει στην Επιτροπή τα F-16

Έκανε πίσω ο Πανος Καμμενος ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία με τα αντισταθμιστικά οφέλη για τα F16 και δέχθηκε το αίτημα να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλης η επίμαχη τροπολογία.

Την πρόταση να κληθούν οι συναρμόδιοι φορείς και να τοποθετηθούν στην Επιτροπή Εξοπλιστικων και Αμυνας, για την τροπολογία που προβλέπει αντισταθμιστικά οφέλη της F16, έκανε ο Πάνος Καμμενος.

«Πρέπει να έρθουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της ΕΑΒ γιατί δεν μπορεί να ακούγονται για φίλους του υπουργού» ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας εμμέσως στις αιχμές της Ντόρας Μπακογιάννη ότι ποσοστό της σύμβασης θα πάει σε φίλο επιχειρηματίας του κ. Καμμένου. «Εάν αποφασίσετε να μην υλοποιήσει η ΕΑΒ την σύμβαση, περίπου 300 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο» συμπλήρωσε ο κ. Καμμενος τονίζοντας πως η ΕΑΒ κινδυνεύει να πεθάνει.

Απαντώντας τις αιτιασεις της αντιπολίτευσης ότι θα υπάρξει διαφθορά στην κατανομή του ποσού για τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών ο υπουργός Άμυνας δεσμεύτηκε πως θα ενσωματωσει στην τροπολογία τον κατάλογο των εταιρειών που θα αναλάβουν τις εργασίες. «Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για αυτό. Κι εμείς θέλουμε την διαφάνεια και την διάσωση της ΕΑΒ» συμπλήρωσε ο Σιμος Κεδικογλου από τη ΝΔ. Τέλος, ο υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι την τιμή εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για την αναβάθμιση των αεροσκαφών την εγγυήθηκε η αμερικανική κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε πως νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας υπεραμύνθηκε της σχετικής τροπολογίας λέγοντας πως θα επωφεληθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

«Δεν πρέπει να έχουμε αντισταθμιστικά ωφέλη που στο παρελθόν ήταν εστία διαφθοράς» είπε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης υλοποιείται με διακρατική συμφωνία με την ΗΠΑ.

«Το πρόγραμμα δομείται από τις ΗΠΑ με τρόπο που ενισχύεται η ΕΑΒ. Η εγχώρια βιομηχανία θα υλοποιήσει όλες τις δράσεις του προγράμματος εκτός του λογισμικού.

Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία διασφαλίζει έργο εκατομμυρίων δολαρίων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΕΑΒ να έχει υποδομές που θα της μείνουν προίκα».

Απο τη ΝΔ, ο Σιμος Κεδικογλου άσκησε κριτική και ζήτησε απο τον υπουργό να απαντήσει για πιο λόγο τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν υπογράφηκαν μαζί με την κυρία σύμβαση. Παράλληλα, άφησε αιχμές για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις ύψους 750 εκ ευρώ. Απο την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβερδος έκανε λόγω για εμπαιγμό της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη τροπολογία αφορά στην αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας από την Lockheed Martin Corporation, ύψους 230 εκατ. ευρώ, και περιλαμβάνει συνολικά 12 προγράμματα επ ωφελεία του Υπουργείου Εθνικης Αμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα τα προγράμματα αφορούν την εγκατάσταση συλλογών αναβάθμισης αεροσκαφών από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), την κατασκευή επιπλέον υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών από την ΕΑΒ και την δυνατότητα εργοστασιακής συντήρησης κινητήρων.

Παρεμβαίνοντας ο Αδωνης Γεωργιαδης χαρακτήρισε «ντροπή» την επίμαχη τροπολογία και κάλεσε τον υπουργό να την αποσύρει. «Αφού υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 15 Μαρτίου γιατί έπρεπε να φέρετε εσείς την τροπολογία στη Βουλή μερικά εικοσιτετράωρα πριν την έξοδο σας από την κυβέρνηση.

Εγώ δεν πιστεύω ότι θα φύγετε από την κυβέρνηση γιατι λατρεύετε την καρέκλα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο πιο καλός και ο πιο αποτελεσματικός διαχειριστής των αμερικανικών συμφερόντων και των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Αυτό δεν πλήττει την σοβαρότητα και την αξιοπιστία των κυβερνώντων ως προσώπων, πλήττει την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα