Ανώτατο τουρκικό δικαστήριο: Αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας άρει την απόφασή του να παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του HDP που περιείχαν οικονομική βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας (AYM) στις 9 Μαρτίου ήρε την απόφασή του να μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) που παρέχουν οικονομική βοήθεια στο Υπουργείου Οικονομικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

Την ίδια ημέρα, το δικαστήριο ανέβαλε επίσης την ημερομηνία της υπεράσπισης του HDP για την υπόθεση

από τις 14 Μαρτίου στις 11 Απριλίου μετά από αίτημα του κόμματος.

Η κίνηση αυτή έγινε ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Το δικαστήριο στις 5 Ιανουαρίου αποφάσισε να μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του HDP που διατηρούσαν την κρατική βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς συνέχισε την εκδίκαση της υπόθεσης που ζητούσε το κλείσιμο του κόμματος.

Το δικαστήριο στις 9 Μαρτίου ακύρωσε την απόφασή του με πλειοψηφία ψήφων οκτώ έναντι επτά.

Εισαγγελέας κατέθεσε την υπόθεση κατά του HDP τον Μάρτιο του 2021, ζητώντας την απαγόρευση λόγω φερόμενων δεσμών με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που το HDP αρνείται.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε δεκτό το κατηγορητήριο κατά του HDP τον Ιούνιο του 2021 μετά από μια πολυετή καταστολή υπό την εξουσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία χιλιάδες μέλη του HDP δικάστηκαν με κατηγορίες που σχετίζονται κυρίως με την τρομοκρατία.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ #HDP
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανώτατο, Αποδεσμεύονται, HDP,anotato, apodesmevontai, HDP