Άνοιγμα εμπορικών κέντρων: Μουδιασμένη η αγορά - Καταστηματάρχες έτρεχαν να αλλάξουν βιτρίνα (pics)

Μουδιασμένο κοινό αλλά με θέληση να αγοράσει έστω αυτά που δεν μπόρεσε το προηγούμενο διάστημα και καταστηματάρχες που λένε ότι ...πιάστηκαν στον ύπνο για το άνοιγμα των μαγαζιών τους. Απόλυτη τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή είναι η τυπική εικόνα που δίνουν τα εμπορικά κέντρα, σήμερα, 18/5 πρώτη ημέρα λειτουργίας τους μετά από 2 μήνες.

Η εικόνα σήμερα το μεσημέρι σε ένα από τα μεσαία, αλλά με το δικό του κοινό και κίνηση, εμπορικά κέντρα της Αθήνας, το Athens Heart

στην οδό Πειραιώς είναι αυτή μιας συνηθισμένης Δευτέρας απλά με όλους - πελάτες και εργαζόμενους - να είναι «μασκοφορεμένοι» και με τα αντισηπτικά να είναι παρόντα σε κάθε γωνιά του εμπορικού κέντρου - στην είσοδο, μέσα κι έξω από τα καταστήματα, στο γκαράζ κτλ. 

Μάλιστα, στην είσοδο του mall, δίνεται μια κάρτα εισόδου η οποία πρέπει να επιστραφεί με την έξοδο. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει και εικόνα πόσος κόσμος βρίσκεται κάθε στιγμή μέσα στο εμπορικό κέντρο και να υπάρξει απαγόρευση περαιτέρω εισόδου αν χρειαστεί.

Όλοι όσοι κυκλοφορούν εντός του mall φορούν τις μάσκες τους ενώ για όσους την έχουν ξεχάσει κάποια καταστήματα δίνουν μια χειρουργική (δώρο) και κάποια άλλα παραπέμπουν τους αμελείς στο φαρμακείο του mall για να αγοράσουν μια χειρουργική (ευτυχώς προς 80 λεπτά, τιμή οικονομική για ο τι ισχύει στην αγορά).

Στα πολύ μεγάλα καταστήματα  γνωστές αλυσίδες ρούχων, ηλεκτρονικά είδη κ.τ.λ) δεν κυκλοφορούν πάνω από 20-25 πελάτες ενώ εξ' αντικειμένου, τα πολλά μαγαζιά αποτρέπουν την δημιουργία ουράς- αν δεν μπορεί κάποιος να μπει σε ένα κατάστημα χαζεύει λίγο αλλού και επιστρέφει.

Έξω από ένα πολυκατάστημα χαρτικών και ηλεκτρονικών ειδών συναντήσαμε μια παρέα νεαρών οι οποίοι ήθελαν να κάνουν μια βόλτα στην μετά - καραντίνα εποχή και να κόψουν κίνηση, αγοράζοντας ψιλοπράγματα. Πάντως, ένας από αυτούς, ο Χάρης αγόρασε μια οθόνη. Όπως λέει για τόσο μεγάλες αγορές θέλει να κοιτάζει τα προϊόντα από κοντά. Κι οι 3 τους πάντως ήρθαν χωρίς μάσκα κι αγόρασαν μία από το φαρμακείο μέσα στο mall.

Σε κατάστημα γνωστής ελληνικής αλυσίδας παιδικών παπουτσιών οι 2 υπάλληλοι μας είπαν ότι από το πρωί είχαν ήδη ψωνίσει 20 πελάτες και πως η κίνηση για το τόσο ξαφνικό άνοιγμα των εμπορικών είναι καλή κι ίσως και ελαφρά ανεβασμένη σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Άλλωστε, όπως εξηγούν οι ίδιες, το ηλεκτρονικό κατάστημα του μαγαζιού είχε πολύ μεγάλη άνοδο την περίοδο της καραντίνας.

Την ίδια αισιοδοξία δεν μοιραζόταν ο Γιώργος Αβραμίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος παπουτσιών που άλλαζε την βιτρίνα του μέχρι σήμερα αργά το μεσημέρι οπότε και δεν εξυπηρέτησε πελάτες. Όπως παραπονιέται ο ίδιος η ανακοίνωση για το άνοιγμα των εμπορικών ήρθε πολύ αργά από την κυβέρνηση, οι  ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μέσα σε εμπορικά κέντρα περίμεναν ότι αυτό θα συνέβαινε στις 25/5 ή την 1/6 με αποτέλεσμα... να πιαστούν στον ύπνο.

Ο κος Αβραμίδης ασχολούνταν όλη την ημέρα με την αλλαγή της βιτρίνας του και την αλλαγή των χειμωνιάτικων παπουτσιών στα ράφια

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο κόσμος θα είναι πολύ διστακτικός στις αγορές του κι ότι οι καταστηματάρχες θα ματώσουν για να ορθοποδήσουν, αν αυτό συμβεί τελικά.

Μία μεγάλη μερίδα των πελατών πάντως στο εμπορικό κέντρο ήταν οι μαμάδες, οι οποίες δεν μπορούν να μεταθέσουν τις αγορές για πιο ''ασφαλείς'' εποχές, μιας και τα παιδιά μεγαλώνουν κι η αλλαγή ρουχισμού είναι απαραίτητη.

Η Χαρά Βαρελά, μητέρα ενός 4 χρόνου κοριτσιού μας είπε ότι προτίμησε το mall γιατί εδώ τα καταστήματα έχουν «άπλα» και δεν θα χρειάζεται να περιμένει σε ουρές έξω στον ήλιο, όπως ίσως συνέβαινε αν έβγαινε σε μια εμπορική αγορά. Η ίδια ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (έχει διαβήτη) και θεωρεί ότι μία τέτοια εικόνα σαν τη σημερινή - κοντρολαρισμένη και με αποστάσεις, είναι ιδανική για τα ψώνια της. Επίσης, όπως μας είπε οι αγορές μέσω ίντερνετ την απογοήτευσαν πολύ την περίοδο της καραντίνας, σε μια περίπτωση η παραγγελία δεν έφτασε ποτέ ενώ μια άλλη ήρθε με το 1/4 όσων περίμενε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και σε αυτό το μεγάλο κατάστημα ρούχων που συναντήσαμε την κα Βαρελά, οι υπάλληλοι έτρεχαν να μαζέψουν τα χειμωνιάτικα ή να τους περάσουν μια ταμπέλα ειδικής και μεγάλης προσφοράς.

Μεγάλες προσφορές στα χειμωνιάτικα μπας κι αδειάσουν τα ράφια

Όσο για την καθαριότητα του χώρου το συνεργείο καθαρισμού ήταν διασκορπισμένο και στους 3 ορόφους περνώντας διαρκώς με vetex κι απολυμαντικά όλες τις επιφάνεις που αναγκαστικά αγγίζει ο κόσμος -κουμπιά ασανσέρ, τα πλαϊνά κρατήματα στις κυλιόμενες σκάλες κ.τ.λ

Συμπέρασμα; Η συμπεριφορά του κόσμου και των εμπόρων είναι άριστη, το θέμα είναι τώρα αν η αγορά θα αρχίσει να κινείται. Τα εμπορικά κέντρα δεν εξαιρούνται από το παραπάνω ερώτημα.

Mια μικρή ουρά έξω από το φαρμακείο μέσα στο εμπορικό κέντρο. Οι ξεχασιάρηδες αγόραζαν από εδώ τη μάσκα τους. Χωρίς αυτήν δεν επιτρέπεται να μπεις σε κανένα κατάστημα μέσα στο mall

Η τήρηση των αποστάσεων  μέσα στα καταστήματα ήταν υποδειγματική, κατ' αρχάς λόγω χαλαρής συγκέντρωσης κοινού. Τα mall δεν φαίνεται να ξεφεύγουν από τον γενικό κανόνα των υπόλοιπων εμπορικών καταστημάτων στα οποία η κίνηση είναι πολύ μέτρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα