«Ανοίγει» ο τουρισμός στην Ισπανία παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει» στην Ισπανία και η ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο οι εμβολιασμοί προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς και υπάρχει αισιοδοξία πως θα σωθεί η τουριστική σεζόν. Τι δήλωσε ένας Έλληνας ξεναγός της Βαρκελώνης στο Dnews.

Τα χαμόγελα επανήλθαν μετά από καιρό στα πρόσωπα των Ισπανών όταν ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως από τις 26 Ιουνίου σταματάει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Με το ποσοστό των εμβολιασμένων στην χώρα στο
44,7% η αισιοδοξία έγινε μάλιστα μεγαλύτερη όταν πριν λίγες ημέρες η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν είναι υποχρεωτικό πλέον για τους Βρετανούς τουρίστες να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα όταν επιστρέφουν στην Μεγάλη Βρετανία από τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί επίπεδο, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία. Ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα έκανε την εμφάνισή της και η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το κλείσιμο των κέντρο νυχτερινής διασκέδασης μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την διασπορά του ιού μέσω των νεαρότερων ηλικιών. Ήδη καταγράφονται 2.000 κρο΄ύσματα ανά 100.000 κατοίκους στην Καταλονία σε άτομα ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Φερνάντο Σιμόν δήλωσε ότι «δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις λοιμώξεις είναι μεταξύ των νέων και η συντριπτική πλειονότητα του ευάλωτου πληθυσμού στην Ισπανία έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, και ως εκ τούτου προστατεύεται, η πρόοδος αυτού του νέου κύματος του ιού αναμένεται να είναι διαφορετική από αυτήν που παρατηρήθηκε στα προηγούμενα κύματα.

Η πλειονότητα των νέων βιώνουν την ασθένεια είτε με ήπια συμπτώματα είτε είναι ασυμπτωματικά και δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη».

Για τον λόγο αυτό ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν σε 24ωρη βάση με σκοπό να προλάβουν ένα τέταρτο κύμα. Το Dnews επικοινώνησε με τον Ετεοκλή Νικολάου που ζει στην ισπανική πόλη και εργάζεται ως ξεναγός. «Το τελευταίο διάστημα είχαν χαλαρώσει τα μέτρα λόγω της εμβολιασμών. Τα κρούσματα είχαν μειωθεί πολύ, όπως και οι διασωληνωμένοι. Η μετάλλαξη αφορά τους ανεμβολίαστους και σωστά οι αρχές κλείσανε για δύο εβδομάδες τα κλαμπ. Είναι το μόνο περιοριστικό μέτρο αυτή τη στιγμή και δεν νομίζω ότι στην πραγματικότητα επηρεάζει τους επισκέπτες, κυρίως τις οικογένειες» δηλώνει ο κ. Νικολάου, ιδρυτής της εταιρείας ξεναγήσεων για Έλληνες www.eteobcn.gr. «Τουριστικά είμαστε περίπου στο 45% από το 2019, περιμένουμε περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες, αρκετούς μάλιστα και από την Ελλάδα, και πιστεύουμε ότι μήνα με το μήνα θα βελτιώνεται η κατάσταση» τόνισε ο Έλληνας ξεναγός. «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία χαλάρωση, κυρίως λόγω της πτώσης των μολύνσεων. Πιστεύουμε ότι με το ρυθμό που προχωράνε οι εμβολιασμοί σίγουρα μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουμε πετύχει την ανοσία και θα επανέλθει η κανονικότητα. Ήδη πάντως τα πρώτα φεστιβάλ μουσικής ξεκίνησαν και πιστεύουμε ότι μέχρι τέλη Αυγούστου θα επανέλθει πλήρως η κανονικότητα» κατέληξε. Η Βαρκελώνη άλλωστε είχε προχωρήσει σε ένα πείραμα τον Μάρτιο, όταν διοργανώθηκε η πρώτη covid free συναυλία με 5.000 παρευρισκόμενους, σαν μία μελέτη για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διεξάγονται συναυλίες. Σύμφωνα με την Καταλανική κυβέρνηση τα μέτρα θα επανεξεταστούν σε δύο εβδομάδες.
Keywords
Τυχαία Θέματα