Ανησυχητικές χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο στο αίμα εκατοντάδων ζώων

Νέα μελέτη που έρχεται στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύει πως εκατοντάδες ζώα -από τσιμπούρια έως και φάλαινες- έχουν μολυνθεί στο αίμα τους με το τοξικό PFAS.

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 12.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά για να κάνουν χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «παντοτινές χημικές ουσίες» επειδή δεν εντοπίζονται φυσικά και συνδέονται με καρκίνο, ηπατική νόσο, άγχος των νεφρών, εμβρυϊκές επιπλοκές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η

ανάλυση συντάχθηκε από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρακολουθεί τη μόλυνση από PFAS και ανέπτυξε έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει ποια είδη ζώων μελετήθηκαν, πού αναλύθηκαν και τα επίπεδα και τους τύπους PFAS που βρέθηκαν στο σώμα τους.

Οι ερευνητές έχουν βρει τις χημικές ουσίες σε μια σειρά ειδών όπως σκορπιοί, πάντα, τίγρεις της Σιβηρίας, χελώνες, άλογα, σκύλοι, πλαγκτόν, θαλάσσια λιοντάρια, αγριογούρουνα, βίδρες και στρείδια. Το εύρος της μόλυνσης είναι «απογοητευτικό», δήλωσε ο David Andrews, ανώτερος επιστήμονας στο EWG. «Χρειάστηκαν έξι δεκαετίες έρευνας σε ανθρώπους για να κατανοήσουμε πραγματικά πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τη βιολογία μας με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους ... και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτές οι ίδιες επιπτώσεις δεν συμβαίνουν επίσης στην άγρια ζωή», σχολίασε ο Andrews.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν βρεθεί περίπου 120 είδη ενώσεων PFAS στο αίμα των ζώων, αν και αυτός ο αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος επειδή τα όρια στις δυνατότητες δοκιμών καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό πολλών από τις χημικές ουσίες.

Ο αντίκτυπος στην υγεία των ζ΄ωων παραμένει αδιευκρίνιστος. Πέρυσι ερευνητές στη Βόρεια Καρολίνα βρήκαν αυτοάνοσες διαταραχές παρόμοιες με τον λύκο σε αλιγάτορες που ζουν σε νερό μολυσμένο από ένα κοντινό εργοστάσιο PFAS που ανήκει στον χημικό κατασκευαστή Chemours. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία για προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος στις θαλάσσιες χελώνες του Βόρειου Ειρηνικού.

Με πληροφορίες από Guardian

#ΜΕΛΕΤΗ #ΖΩΑ #ΚΑΡΚΙΝΟΣ #ΧΗΜΙΚΕΣ_ΟΥΣΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα