Ανησυχητικά στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους στην Ελλάδα - Τι προκαλεί
Το 86% των 16χρονων έχει καταναλώσει αλκοόλ.
Η κατανάλωση αλκοόλ από άτομα κάτω των 18 ετών αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας. Παρόλο που τα τελευταία δεδομένα της έρευνας ESPAD καταγράφουν μια ενθαρρυντική μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.
Η σημαντική απόκλιση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με ποσοστά κατανάλωσης που φτάνουν το 86% στους 16χρονους, δείχνει ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι έντονο και σύνθετο. Η πρόωρη έναρξη της κατανάλωσης,
Το αλκοόλ επιβαρύνει σοβαρά την υγεία των ανηλίκων, με αυξημένο κίνδυνο δηλητηρίασης, ατυχήματος και βλαβών στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Η Πολιτεία προχωρά στην αυστηροποίηση του πλαισίου για την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους. Προβλέπονται αυστηρότεροι έλεγχοι, σαφείς κυρώσεις με διαβάθμιση σε περιπτώσεις υποτροπής και ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση, την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη ρύθμιση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.
Από τον Ιούνιο του 2024, υλοποιείται καμπάνια ενημέρωσης που εστιάζει στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικα άτομα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και τη γενικότερη ενημέρωση για τη μετρημένη κατανάλωση.
«Ως κλάδος, είμαστε ξεκάθαροι. Τα προϊόντα μας απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες που μπορούν να τα καταναλώσουν. Κανένας τύπος και καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής για τους ανηλίκους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφίκα Παπανικολάου, Γενική Διευθύντρια Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.).
Τα στοιχεία είναι ανησυχητικάΤα τελευταία στοιχεία της ESPAD δείχνουν ότι μεταξύ 2015 και 2024 η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους μειώθηκε κατά 10,6%, γεγονός που δίνει ελπίδα και επιβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αποδίδουν καρπούς. Παράλληλα, όμως, πάλι σύμφωνα με την ESPAD, οι ανήλικοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να καταναλώνουν αλκοόλ σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2024, πάνω από το 86% των 16χρονων δήλωσαν ότι έχουν δοκιμάσει αλκοόλ έστω μία φορά στη ζωή τους, ποσοστό 12 μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Επιπλέον, στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι η επαφή με το αλκοόλ ξεκινά σε πολύ μικρή ηλικία, με κάποια παιδιά να πίνουν ήδη από τα 11 έτη.
Τα δεδομένα αυτά μας ανησυχούν ιδιαίτερα και οφείλουμε να συνεχίσουμε συστηματικά την προσπάθεια ενημέρωσης που κάνουμε εδώ και δύο δεκαετίες, σημειώνει η κ. Παπανικολάου.
Η πρόληψη αρχίζει στο σπίτιΤην ικανοποίησή της σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο καθορίζει ένα νέο πλαίσιο για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, εκφράζει η η γγ της Εν.Ε.Α.Π. Σοφίκα Παπανικολάου.
«Το νέο νομοσχέδιο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ανηλίκων αλλά και για τη σωστή πλαισίωση των επαγγελματιών που σερβίρουν και πωλούν αλκοόλ. Αυτό που πιστεύουμε ότι θα παίξει, ωστόσο, καταλυτικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη αλλαγή, είναι η συστηματική εκπαίδευση και ενημέρωση όλων: των ίδιων των νέων, των γονέων και των δασκάλων τους, των επαγγελματιών του κλάδου. Και αυτό είναι μια υπόθεση που απαιτεί τη συνεργασία και τον συντονισμό της Πολιτείας, των υπεύθυνων επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών».
Η κ. Παπανικολάου προσθέτει ότι «η οικογένεια αποτελεί το πρωταρχικό πεδίο εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης για τους ανθρώπους. Τη σκυτάλη παίρνει το σχολείο, όπου οι νέοι διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, μέσα και από την αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους. Έτσι, είναι κρίσιμο στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον να υπάρχει επαρκής ενημέρωση των ενηλίκων, ώστε να μπορούν να παρέχουν πραγματική στήριξη για τα παιδιά».
Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στον μέσο όρο της ΕΕ, είναι στα 10,1 λίτρα, σημαντικά μεγαλύτερος έναντι του αντίστοιχου δείκτη στη χώρα μας που υπολογίζεται στα 6,3 λίτρα.
«Στην Ελλάδα, το αλκοόλ είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, την εξωστρέφεια, τη χαλαρότητα και την παρέα. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι δεν πρέπει να αλλάξουν άρδην συγκεκριμένες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Οι ανήλικοι δεν πρέπει να καταναλώνουν ούτε γουλιά αλκοόλ. Αλκοόλ και οδήγηση δεν πρέπει να συνδυάζονται ποτέ και για κανένα λόγο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ότι αυτά «αυτά είναι μερικά βασικά σημεία που πρέπει να εντυπωθούν στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συστηματική ενημέρωση, με συντονισμό ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Καμπάνια «Αλκοόλ και Ανήλικοι»Η κ. Παπανικολάου εξηγεί ότι από την πλευρά τής Εν.Ε.Α.Π υλοποιείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια, πληθώρα δράσεων ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους. «Παρέχουμε χρήσιμο υλικό πληροφόρησης στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για το πώς να προσεγγίζουν τα παιδιά τους, ενώ ο πυλώνας "Αλκοόλ και Ανήλικοι" έχει ξεχωριστή θέση στην καμπάνια μας Rethink Drink, μέσω της οποίας μιλάμε τη γλώσσα των νέων για να τους υπενθυμίσουμε ότι, αν είναι κάτω των 18, το αλκοόλ δεν είναι για αυτούς. Και φυσικά, ως κλάδος έχουμε αυτοδεσμευτεί εθελοντικά - με τον σχετικό Κώδικα να συνυπογράφεται, μεταξύ άλλων και από το υπουργείο Υγείας - να διαφημίζουμε τα προϊόντα μας υπεύθυνα, μόνο σε ενήλικες».
«Η εκστρατεία "Rethink Drink", που υλοποιείται από κοινού με το Υπουργείο Υγείας από το 2024, αποτελεί μια στοχευμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων 18-35 ετών γύρω από τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης. Με σύγχρονη, δημιουργική προσέγγιση και αξιοποιώντας οικείες εκφράσεις του καθημερινού λόγου, η εκστρατεία πέτυχε ήδη στον πρώτο της χρόνο σημαντική απήχηση. Πέρα από τα θετικά αποτελέσματα, η συγκεκριμένη συνεργασία έχει ιδιαίτερη αξία γιατί θέτει τις βάσεις για ένα σταθερό πλαίσιο διαλόγου και κοινών δράσεων στο μέλλον. Η προοπτική είναι η συνεργασία με την Πολιτεία να ενισχυθεί περαιτέρω, με στόχο τη διαρκή ανταλλαγή απόψεων και τον σχεδιασμό πιο στοχευμένων παρεμβάσεων για το κοινό», σημειώνει η κ. Παπανικολάου.
Προσθέτει ότι η εκστρατεία «Rethink Drink» εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Εν.Ε.Α.Π. εδώ και χρόνια για την υπεύθυνη κατανάλωση. «Ενδεικτικά, το 2024 συνυπογράψαμε με το Υπουργείο Υγείας, τον ΣΕΑΟΠ και το ΣΕΕ τις ανανεωμένες Κατευθυντήριες Οδηγίες Υπεύθυνης Επικοινωνίας για τα αλκοολούχα ποτά, ενώ διατηρούμε σταθερή συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" και συμμετέχουμε σε ευρύτερες θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέσα από αυτές τις συνέργειες, επιδιώκουμε να λειτουργούμε ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, προωθώντας στην πράξη μια κουλτούρα μέτρου, ενημέρωσης και υπευθυνότητας όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ».
#ΑΛΚΟΟΛ #ΑΝΗΛΙΚΟΙ #ΕΛΛΑΔΑ #ΕΡΕΥΝΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νοσεί η γιατρός που εξέτασε τον κτηνοτρόφο που πέθανε από αιμορραγικό πυρετό, σε επιτήρηση γιατροί και οικογένεια – Στη μονάδα ο ΕΟΔΥ για δείγματα από ζώα και έντομα
- Δημήτρης Γκοτσόπουλος: "Έχασα το κινητό μου στην Αλεξάνδρας - Το βρήκε κυρία αλλά δεν μου το δίνει" (Βίντεο)
- Καιρός: Aπρόσμενη μεταβολή την Κυριακή - Συναγερμός για έξι περιοχές
- Αλλαγή του σκηνικού του καιρού μετά τον πολυήμερο καύσωνα: Ανεμοθύελλες και καταιγίδες – Ξεριζώθηκαν δέντρα, ζημιές σε ΙΧ
- Βόλος: «Παραλίγο να το κατασπαράξουν» – Στο νοσοκομείο 7χρονος μετά από επίθεση σκύλων
- Ο γάμος του αιώνα και η κηδεία της κοινής λογικής
- Αιμορραγικός πυρετός: Τι είναι - Τι να κάνουμε αν μας τσιμπήσει τσιμπούρι
- Η Παρί ΣΖ «σώζει» τη Λιόν από τον υποβιβασμό
- Πάρος: Προσέκρουσε στο λιμάνι το Champion Jet 3 με 1.012 επιβάτες
- Ρικ Χερστ: Πέθανε ο αγαπημένος Κλέτους Χογκ του "The Dukes of Hazzard"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Πόσο ρεύμα καταναλώνει το κλιματιστικό και πόσο ο ανεμιστήρας
- Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι αυτά δεν είναι ανεχτά - Τι είπε για πρόωρες εκλογές
- Μια άγνωστη μέχρι τώρα «αποβάθρα φορτοεκφόρτωσης» βρέθηκε μέσα σε ανθρώπινα κύτταρα
- Επιστροφή ενοικίου: Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι
- Ανησυχητικά στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους στην Ελλάδα - Τι προκαλεί
- Τι προκαλεί στο σώμα ο καύσωνας ακόμη και μετά από μόλις τρεις ώρες έκθεσης
- Συνολικά 2.716 μεταμοσχεύσεις σε 45 χρόνια στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης - Οι λίστες αναμονής και τεχνητή νοημοσύνη
- Βόλος: Αδέσποτα επιτέθηκαν σε 7χρονο αγόρι - Τον δάγκωσαν σε πόδια και πλάτη
- Έρευνα: Ένας στους 2 στην Ελλάδα έχει κάνει διακρίσεις ασυνείδητα

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Ανησυχητικά στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους στην Ελλάδα - Τι προκαλεί
- Πόσο ρεύμα καταναλώνει το κλιματιστικό και πόσο ο ανεμιστήρας
- Συνολικά 2.716 μεταμοσχεύσεις σε 45 χρόνια στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης - Οι λίστες αναμονής και τεχνητή νοημοσύνη
- Βόλος: Αδέσποτα επιτέθηκαν σε 7χρονο αγόρι - Τον δάγκωσαν σε πόδια και πλάτη
- Τρελή απόδοση με γκολ του Μέσι στην Interwetten!
- Από την Τεχεράνη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο;
- Έρευνα: Ένας στους 2 στην Ελλάδα έχει κάνει διακρίσεις ασυνείδητα
- Ο Τραμπ διαψεύδει τις αναφορές για 30 δισ. δολάρια προς το Ιράν για ειρηνικούς σκοπούς
- Τι προκαλεί στο σώμα ο καύσωνας ακόμη και μετά από μόλις τρεις ώρες έκθεσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κλοπ: “Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων είναι η χειρότερη ιδέα που έχει εφαρμοστεί ποτέ στο ποδόσφαιρο”
- Δήμητρα Αλεξανδράκη προς Δημήτρη Αλεξάνδρου: «Αν δε θέλεις, μπορείς να απομακρυνθείς»
- Κ.Μαρινάκης: Ελήφθησαν κάποιες πρώτες, σε πολιτικό επίπεδο, αποφάσεις, οι οποίες στέλνουν ένα μήνυμα του πρωθυπουργού
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Κυβερνητικές αναταράξεις μετά τις απομακρύνσεις Βορίδη και 3 Υφυπουργών
- Κοινό ανακοινωθέν από τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Γάλλο ομόλογό του – Ενισχύουμε τη συνεργασίας μας στην άμυνα
- Το πρώτο post του Νίκου Κοκλώνη μετά από 6 μήνες: «Όλα στη θέση τους»
- Κικίλιας από Λέρο: «Έχει γίνει δουλειά - Αναβαθμίζουμε τις λιμενικές υποδομές»
- ΤΖΟΚΕΡ: Mega τζακ ποτ 8 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Κυριακής
- Novacinema: Συναρπαστικός Ιούλιος με τις μεγάλες πρεμιέρες «The Expendables 4» και «Woman of the Hour»
- 19 χρόνια χωρίς τον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: «Πατέρας, αγωνιστής, άνθρωπος που αγαπήθηκε όσο λίγοι»