Ανελέητο κυνηγητό του ΚΕΑΟ στους «μπαταχτσήδες» των ταμείων

Μεγάλη εταιρία καθαρισμού με έδρα τη βόρεια Ελλάδα, έχει δημιουργήσει χρέος εδώ και μία δεκαετία, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που έχει φτάσει σήμερα στα 750.000 ευρώ.

Παρά τις σύννομες ενέργειες που προέβη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) η εταιρία κατάφερε να πετύχει μέσω δικαστηρίου να μπλοκάρει τη διαδικασία της έναρξης λήψης αναγκαστικών μέτρων. Το χρέος

παραμένει ως έχει, επί της ουσίας δεν μπορεί να εισπραχθεί και υπάρχει ο κίνδυνος να προστεθεί στα ανείσπρακτα. Έτσι, το ΚΕΑΟ θα χάσει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις σε μια επιχείρηση που εισφοροδιαφεύγει σε μόνιμη βάση και το χρέος δεν θα εισπραχθεί.

Το… κόλπο που εφαρμόζουν αρκετές επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας είναι απλό: Προσφεύγουν στα δικαστήρια αμέσως μόλις τους επιδοθεί η ταυτότητα οφειλής τους, με το αιτιολογικό ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες καθυστέρησαν τη διαδικασία. Έτσι, θεωρούν ότι δεν μπορεί το ΚΕΑΟ να κινήσει εναντίον τους τις ενέργειες λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και γλιτώνουν τους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Πρόκειται για ένα πρόσχημα ξεκάθαρα υποκριτικό αφού το ΚΕΑΟ μόλις λάβει ειδοποίηση οφειλής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, προβαίνει σε ηλεκτρονική υπενθύμιση προς τον οφειλέτη. Συνεπώς, ο τελευταίος έχει άμεση γνώση του ποσού που χρωστάει, όπως επίσης και των τρόπων αποπληρωμής του. Όμως επειδή καθυστερεί η επίδοση της Πράξης Οφειλής μερικές μέρες, υπάρχουν οφειλέτες που «βρίσκουν πάτημα» και πετυχαίνουν ευνοϊκές για τους ίδιους δικαστικές αποφάσεις.

Στο ΚΕΑΟ έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν ανελέητο κυνηγητό σε όλους αυτούς τους επιχειρηματίες που έχουν αναγάγει σε… επάγγελμα την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποστολής των Πράξεων Οφειλής, έτσι ώστε να καταρριφθεί στην ουσία, το βασικό επιχείρημα των συγκεκριμένων μπαταχτσήδων της κοινωνικής ασφάλισης. Έτσι εκτιμάται ότι θα πάψουν τα αρμόδια δικαστήρια να δικαιώνουν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες και το ΚΕΑΟ θα καταφέρει να τους ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση, ώστε να πετύχει την καταβολή της οφειλής τους ή την ένταξή της σε ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα φετινά έσοδα του ΚΕΑΟ θα φτάσουν τον στόχο του 1,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ του 1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα