Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Για «έγκλημα πολέμου», κάνει λόγο το Κίεβο

Το Κίεβο χαρακτηρίζει την ανατίναξη του φράγματος ως «έγκλημα πολέμου».

Μπορεί να μην είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε την επίθεση στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, αλλά ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι το ανατίναξε σκόπιμα.

Αυτό, μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους εύλογο, καθώς η Μόσχα - μπορεί - να φοβήθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούσαν τον δρόμο πάνω από το φράγμα για να περάσουν στρατεύματα

από τον ποταμό στο έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας αντεπίθεσης.

Από την άλλη Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την Ουκρανία για το χτύπημα του φράγματος, αλλά λένε ότι μόνο το πάνω μέρος του εργοστασίου καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς - όχι το ίδιο το φράγμα.

Για «έγκλημα πολέμου» κάνει λόγο η Ουκρανία

Η Ουκρανία λέει ότι η έκρηξη του φράγματος ερευνάται ως «έγκλημα πολέμου».

Ειδικότερα, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters ότι έχουν αρχίσει επείγουσες έρευνες σχετικά με την έκρηξη του υδροηλεκτρικού φράγματος στο νότιο τμήμα της χώρας και πρόσθεσε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «έγκλημα πολέμου» και ως περιβαλλοντολογική καταστροφή.

Μπορεί ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια, παρ όλα αυτά η έκρηξη μπορεί να προκαλέσει καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας, μόλυνση του αέρα και των υδάτινων πόρων, καθώς και κάθε άλλη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή σύμφωνα με το άρθρο 441 του ποινικού του κώδικα.

«Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την Ουκρανία με νερό, πυραύλους ή οτιδήποτε άλλο»

Σε ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολίασε την έκρηξη στο φράγμα, λέγοντας ότι:

«Ρώσοι τρομοκράτες. Η καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα επιβεβαιώνει σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης. Ούτε ένα μέτρο δεν πρέπει να τους μείνει, γιατί χρησιμοποιούν κάθε μέτρο για τον τρόμο. Μόνο η νίκη της Ουκρανίας θα επιστρέψει την ασφάλεια. Και αυτή η νίκη θα έρθει. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την Ουκρανία με νερό, πυραύλους ή οτιδήποτε άλλο.

Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν. Έχω συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Παρακαλώ διαδώστε μόνο επίσημες και επαληθευμένες πληροφορίες».

{https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1665952784665964545?}

«Η ανατίναξη του φράγματος δείχνει τη βαρβαρότητα των Ρώσων»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, δείχνει τη βαρβαρότητα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του στο twitter, πρόσθεσε ότι η καταστροφή του φράγματος στη νότια Ουκρανία, θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες και προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές.

{https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1665997944850378752?}

Νωρίτερα, ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της περιοχής Χερσώνα κατηγόρησε το Κίεβο για την ανατίναξη του φράγματος και δήλωσε ότι πρόκειται για αντιπερισπασμό από τις αποτυχίες της αντεπίθεσης στα ανατολικά της χώρας.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην περιοχή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι τοπικοί αξιωματούχοι την περιοχή Νόβα Καχόβκα μετά την έκρηξη του φράγματος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, το TASS ανέφερε επίσης ότι περίπου 600 σπίτια έχουν πλημμυρίσει ως αποτέλεσμα της θραύσης του φράγματος.

{https://www.youtube.com/watch?v=Zw9VFJcELU8}

«Η Ρωσία είναι ένα τρομοκρατικό κράτος»

Ο Anton Korynevych, Πρέσβης της Ουκρανίας, κατηγόρησε τη Ρωσία για την ανατίναξη του φράγματος όπως επίσης δήλωσε ότι αυτό δείχνει πώς η δράση της Μόσχας είναι αυτή ενός «τρομοκρατικού κράτους».

«Η Ρωσία δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης, οπότε στοχεύει σε μη στρατιωτικές υποδομές για να προσπαθήσει να μας υποτάξει. Μόλις σήμερα η Ρωσία ανατίναξε ένα μεγάλο φράγμα», δήλωσε ο Korynevych, στην εναρκτήρια ομιλία του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ζήτησε επίσης από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ να συζητήσει την έκρηξη του φράγματος και απαίτησε νέες διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και ειδικότερα κατά της ρωσικής πυραυλικής βιομηχανίας και του πυρηνικού τομέα.

Παγκόσμιοι ηγέτες αντιδρούν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε την καταστροφή του φράγματος ως μια αποτρόπαια πράξη. Σε δήλωσή του στο twitter πρόσθεσε ότι η σκόπιμη επίθεση σε αποκλειστικά μη στρατιωτική υποδομή είναι έγκλημα πολέμου.

{https://twitter.com/JamesCleverly/status/1666019114878468096?}

Ο επικεφαλής της ΕΕ Σαρλ Μισέλ «σοκαρισμένος» από το περιστατικό, δήλωσε σε tweet ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει.

{https://twitter.com/JamesCleverly/status/1666019114878468096?}

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, δήλωσε ότι «οι τρομοκράτες δεν σταματούν αν δεν τους σταματήσουμε».

{https://twitter.com/GLandsbergis/status/1665971903364775936?}

#ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ #ΦΡΑΓΜΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΧΕΡΣΩΝΑ #ΡΩΣΙΑ #Κίεβο
Keywords
Τυχαία Θέματα