Ανατίναξη φράγματος Νόβα Κακχόβκα: «Η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη μετά το Τσερνομπίλ»

Η ανατίναξη του φράγματος στη νότια Ουκρανία προκαλεί φόβους για οικολογική καταστροφή, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να περιγράφει την κατάσταση ως «βόμβα» περιβαλλοντικής μαζικής καταστροφής.

Οι ανησυχίες για μια μαζική περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουκρανία επικεντρώνονται εδώ και καιρό στον, κατεχόμενο από τη Ρωσία, πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Αλλά οι ειδικοί έψαχναν, απ ότι φάνηκε, σε λάθος μέρος, σύμφωνα με το Politico.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας,

Αντρίγ Μέλνικ, χαρακτήρισε την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Κακχόβκα, ως «τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη μετά το Τσερνομπίλ».

Οι επιπτώσεις είναι «τεράστιες» και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, από τον εκτοπισμό ανθρώπων μέχρι τον πνιγμό ζώων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

«Γνωρίζουμε ότι - ενδεχομένως - 600 ή ίσως και 800 τόνοι πετρελαίου έχουν απελευθερωθεί στο νερό», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στρίλετς.

Όπως επίσης τόνισε ότι: «Αυτή η πετρελαιοκηλίδα θα χυθεί στον ποταμό Δνείπερο και είμαι βέβαιος ότι θα φτάσει και στη Μαύρη Θάλασσα».

«Δεν ξέρουμε ακόμα πόσα χημικά θα καταλήξουν σε ποτάμια και θάλασσα»

Σε ομιλία του που, το πρωί της Τετάρτης, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση «οικοκτονία», λέγοντας ότι:

«Μια πετρελαιοκηλίδα τουλάχιστον 150 τόνων μεταφέρθηκε από το φράγμα. Δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε πόσα από τα χημικά, τα λιπάσματα και τα πετρελαιοειδή που είναι αποθηκευμένα στις πλημμυρισμένες περιοχές θα καταλήξουν στα ποτάμια και τη θάλασσα».

«Η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα»

Σύμφωνα με τον Ολέξι Πασιούκ, υπεύθυνο της περιβαλλοντικής ομάδας CEE Bankwatch, οι «προσωρινές επιπτώσεις της πλημμύρας θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα».

«Τα ζώα δε θα αντέξουν. Θα αλλάξει το κλίμα ολόκληρης της περιοχής. Οι αγροτικές εκτάσεις της Ουκρανίας πιθανότατα θα καταστραφούν. Η περιοχή θα πλημμυρίσει. Τα μέρη από τα οποία θα φύγει το νερό θα μετατραπούν σε ερήμους ενώ τα μέρη στα οποία θα μείνει το νερό θα μετατραπούν σε βάλτους».

Οι ζημιές θα προστεθούν στο - ήδη - τεράστιο κόστος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου, το οποίο έχει φθάσει τα 2 τρισεκατομμύρια γρίβνα (53 δισεκατομμύρια ευρώ), δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ουκρανίας.

Αγώνες... εξουσίας

Η καταστροφή του φράγματος δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Βιτάλι Μουχίν, σύμβουλος της κρατικής υδροηλεκτρικής εταιρείας του Κιέβου Ukrhydroenergo.

Το φράγμα της Νόβα Κακχόβκα, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950, έχει δυναμικότητα 357 μεγαβάτ, αλλά δεν έχει παράξει την αναγκαία ποσότητα ενέργειας από τότε που περιήλθε στα χέρια των Ρώσων.

Η ανησυχία της Κίνας

Η Κίνα ανησυχεί για την κατάρρευση του φράγματος όπως δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σύμφωνα με το CNN.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις ανθρωπιστικές, οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την ανατίναξη του φράγματος», αναφέρει δήλωσή του.

Το Πεκίνο ελπίζει ότι όλα τα κράτη θα δεσμευτούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και θα συνεργαστούν για να προωθήσουν την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε χθες το περιστατικό ως «νέα διάσταση των ρωσικών θηριωδιών»

Η ανησυχία στρέφεται τώρα στους κινδύνους για την άγρια ζωή, τις αγροτικές εκτάσεις, τους οικισμούς και τα αποθέματα νερού από τις πλημμύρες και την πιθανή μόλυνση από βιομηχανικά χημικά και πετρέλαιο που διέρρευσαν από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον ποταμό Δνείπερο.

Ο επικεφαλής της κυριότερης εταιρείας παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε στο CNN ότι οι περιβαλλοντικές συνέπειες από το ρήγμα θα είναι σημαντικές και ότι ο κατεστραμμένος εξοπλισμός του εργοστασίου μπορεί να διαρρέει πετρέλαιο.

Είχε προειδοποιήσει η Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τη Δύση να πιέσει τη Ρωσία να μην ανατινάξει το φράγμα, το οποίο, όπως είπε, ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Αλλά ενώ διεθνείς παρατηρητές επέβλεπαν το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, αυτό δεν συνέβη και με αυτό στην Νόβα Κακχόβκα.

#ΝΟΒΑ_ΚΑΚΧΟΒΚΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΦΡΑΓΜΑ #ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανατίναξη, Νόβα Κακχόβκα, Ευρώπη, Τσερνομπίλ,anatinaxi, nova kakchovka, evropi, tsernobil