«Ανάσα» με μείωση στην φορολογία επιχειρήσεων - Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Οι μέρες περνούν και πλησιάζει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου και επίσημα θα ξεκινήσει προεκλογική περίοδος, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θέλει να ανακοινώσει μέτρα - ανάσα για την μεσαία τάξη και να πλασαριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στην κούρσα για τις επικείμενες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ

θα ανακοινώσει πακέτο φοροελαφρύνσεων. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη δεν θα ανακοινώσει ελαφρύνσεις μόνο για το 2019 αλλά για την επόμενη τετραετία, θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει τον σχεδιασμό μέχρι το 2019, έτος εκλογών, αλλά και για την επόμενη περίοδο. Για το 2019 οι φοροελαφρύνσεις και η αύξηση των δαπανών θα ξεπεράσουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να υπερβούν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ακόμη και τώρα διάφορα σενάρια για τις φοροελαφρύνσεις. Βέβαιη θεωρείται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Επίσης εξετάζεται η μείωση του πρώτη συντελεστή στην φορολογική κλίμακα από το 22% στο 20%. Όσο αφορά τον ΕΝΦΙΑ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν πρωτοβουλίες για την μείωσή του. Τα ενδεχόμενα για τον φόρο είναι δύο. Μείωση 30% όχι όμως οριζόντια ή μείωση 10% οριζόντια για το 2019 και νέα μείωση έως και 20% το 2020.

Σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται ότι δρομολογείται η μείωση των εισφορών έως και 15% ή ακόμη και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης εξετάζεται η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ αλλά και μειώσεις στους συντελεστές για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα