Αναλυτές ερμηνεύουν τον Πούτιν, μπλόφα ή πραγματική απειλή ο πυρηνικός «συναγερμός» που έθεσε

Η ενέργεια του Ρώσου προέδρου να διατάξει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της χώρας του να βρίσκονται σε επιφυλακή, έχει προκαλέσει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Άραγε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιούσε πραγματικά τα πυρηνικά όπλα;

Θα χρησιμοποιούσε πραγματικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν πυρηνικά όπλα στον πόλεμο που γίνεται στη Ουκρανία; Τα λόγια του Πούτιν «κρύβουν» κάποιο συγκεκριμένο (στρατιωτικό) νόημα; Η ερμηνεία της εντολής

του Πούτιν και η παγκόσμια ανησυχία αναλύονται μέσα από ένα ενδιαφέρον άρθρο του Guardian. Αν και η διπλωματική απειλή ήταν αρκετά σαφής, η ακριβής διατύπωση του Ρώσου προέδρου προκάλεσε σύγχυση τόσο σε ειδικούς των πυρηνικών όσο και σε αξιωματούχους των υπουργείων Άμυνας, τι μπορεί να συνεπάγεται συγκεκριμένα η φράση «ειδικός τρόπος μάχης».

Ο Πάβελ Πόντβιγκ, ο οποίος θεωρείται ευρέως κορυφαίος εμπειρογνώμονας στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, τουίταρε ότι η εντολή του Πούτιν «πιθανότατα» σήμαινε ότι «το πυρηνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου έλαβε αυτό που είναι γνωστό ως προκαταρκτική εντολή». Αυτό θα άγγιζε το σύστημα, στην πραγματικότητα, επιτρέποντας σε «μια εντολή εκτόξευσης» να «περάσει εάν εκδοθεί».

Θα επιτρέψει επίσης, έγραψε, την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων «εάν ο πρόεδρος εξοντωθεί ή δεν μπορεί να βρεθεί», πρόσθεσε, μόνο στην περίπτωση «που ανιχνευτούν πραγματικές πυρηνικές εκρήξεις στο ρωσικό έδαφος».

What is this "special mode of combat duty of the deterrence forces"? Hard to tell with certainty, but most likely it means that the nuclear command and control system received what is known as a preliminary command https://t.co/uQwfWNyCX6 1/8

— Pavel Podvig (@russianforces) February 27, 2022

Ο Ντέιβιντ Κιούλεν της Υπηρεσίας Πυρηνικών Πληροφοριών δήλωσε ότι αυτό ήταν, κατά κάποιο τρόπο, «ανάλογο με το βρετανικό σύστημα», όπου οι διοικητές των πυρηνικών υποβρυχίων Trident λαμβάνουν επιστολές έσχατης ανάγκης, υπογεγραμμένες από τον πρωθυπουργό, οδηγιών για το πώς να δράσουν εάν πιστεύεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστραφεί από μια πυρηνική επίθεση.

Τόσο ο Πόντβιγκ όσο και άλλοι ειδικοί, όπως ο Τζέιμς Άκτον, ειδικός σε θέματα πυρηνικών στο Carnegie Endowment, δήλωσαν ότι η εντολή του Πούτιν θα μπορούσε επίσης να επιφέρει περαιτέρω επιχειρησιακές αλλαγές. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή περαιτέρω πυρηνικών οπλισμένων υποβρυχίων στη θάλασσα ή τη διασπορά πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς γύρω από το ρωσικό έδαφος, από όπου θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Αλλά αυτό μπορεί να μην συμβαίνει απαραίτητα, πρόσθεσε ο Πόντβιγκ, δεδομένου ότι η διατύπωση του Πούτιν ήταν σκόπιμα διφορούμενη.

Ποια είναι η σκέψη των δυτικών κυβερνήσεων;

Ο Μπεν Γουάλας, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει τους όρους που χρησιμοποίησε ο Πούτιν. «Αυτός δεν είναι όρος που είναι στο δόγμα τους», δήλωσε ο υπουργός στο BBC τη Δευτέρα το πρωί. Η κίνηση σχεδιάστηκε, ανέφερε, για να τρομάξει τη Δύση και «να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα» και ότι ήταν ένας αντιπερισπασμός που σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει ότι η Δύση «μιλούσε γι' αυτό και όχι την έλλειψη επιτυχίας που έχουν στην Ουκρανία».

Ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία μπορεί, θεωρητικά, να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα στον αγώνα κατά της Ουκρανίας. Αλλά αυτό θα ισοδυναμούν με μια μαζική – και ακόμα απίθανη – κλιμάκωση εναντίον αυτού που ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «έναν λαό» με τους Ρώσους.

«Θα μπορούσαν να είναι εξίσου ισχυροί με τις βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι δεν υπάρχει μη στρατηγικό πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Μπρίξι-Γουίλιαμς, συνδιευθυντής της δεξαμενής σκέψης Basic.

Έχει πει τίποτα περισσότερο η Ρωσία από την Κυριακή για να δώσει εξηγήσεις;

Υπήρξε ένα μήνυμα, από το ίδιο το Κρεμλίνο, τη Δευτέρα, ότι η δήλωσή του ήταν κυρίως μια μορφή διπλωματίας υψηλών διακυβευμάτων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη ως απάντηση σε διάφορες δυτικές προειδοποιήσεις ότι ενδέχεται να υπάρξουν «συγκρούσεις και συρράξεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας». Πρόσθεσε: «Δεν θα αποκαλούσα τους συντάκτες αυτών των δηλώσεων με το όνομά τους, αν και ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών».

Ο Μάθιου Χάρις, ειδικός στα πυρηνικά στη δεξαμενή σκέψης Rusi, δήλωσε ότι οι δηλώσεις ήταν μια προειδοποίηση διαφορετικού είδους. Ήταν, σε πρώτη φάση, απλός εκφοβισμός – «μπορούμε να σας βλάψουμε και η καταπολέμηση μας είναι επικίνδυνη» – και μια υπενθύμιση προς τη Δύση, η οποία οπλίζει όλο και περισσότερο τους Ουκρανούς, να μην το παρατραβήξει. «Θα μπορούσε η Ρωσία να σχεδιάζει μια βάναυση κλιμάκωση στην Ουκρανία και αυτή είναι μια προειδοποίηση "κρατηθείτε έξω" προς τα δυτικά», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα