Ανακοίνωση ΕΟΔΥ για τις επιδημίες ανά τον κόσμο με στοιχεία για κορονοϊό και... αιμορραγικό πυρετό Marburg

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρεται στις επιδημίες και τα συμβάντα στον κόσμο, ενώ αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες.

Πιο αναλυτικά, από τον ΕΟΔΥ αναφέρονται στον αιμορραγικό πυρετό Marburg (Ισημερινή Γουινέα), καθώς και στον Covid-19, τον γνωστό σε όλους κορονοϊό.

Αιμορραγικός πυρετός Marburg

Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 ανακοινώθηκε επιδημία αιμορραγικού πυρετού Marburg στην Ισημερινή Γουινέα.

Έως την 1η Μαΐου 2023 αναφέρθηκαν 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12 θάνατοι στις περιοχές Bata (Litoral Province), Ebebiyin (Kie-Ntem Province), Nsok (Wele – Nzas) και Evinayong (Centro Sur Province).

Οδηγίες

Ο αιμορραγικός πυρετός Marburg είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθεί απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγιών, κεφαλαλγίας, κόπωσης, διάρροιας και κοιλιακού άλγους. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Marburg.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, πίθηκοι), καθώς επίσης και με τη σεξουαλική επαφή. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο.

Ο κίνδυνος προσβολής ενός ταξιδιώτη από τον ιό Marburg θεωρείται χαμηλός. Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλή.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις προσβεβλημένες περιοχές συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως:

συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους. αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά, και κατανάλωσης ακατέργαστου κρέατος που προέρχεται από αυτά. αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντων. εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών. αποφυγή επίσκεψης σε σπήλαια ή ορυχεία. Αν επισκεφθείτε σπήλαια συνιστάται να αποφύγετε την επαφή με νυχτερίδες ζωντανές ή νεκρές και να χρησιμοποιήσετε κατάλληλο ρουχισμό (μάσκα, γάντια).

Οι ταξιδιώτες, εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον αιμορραγικό πυρετό Marburg κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε προσβεβλημένη περιοχή, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης εμφανίσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Μετά την επιστροφή από προσβεβλημένη περιοχή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

COVID-19

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία. Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη.

Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 28 Μαΐου 2023 αναφέρθηκαν συνολικά 767.342.575 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 6.938.207 θάνατοι.

#ΕΟΔΥ #ΕΠΙΔΗΜΙΑ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΠΥΡΕΤΟΣ #ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα