Αναφυλαξία και αλλεργικό σοκ: Πότε μια αλλεργία γίνεται απειλητική για την ζωή

Αν για τους περισσότερους από εμάς, η αλλεργία εκδηλώνεται κυρίως με συμπτώματα κνησμού ή ρινικής συμφόρησης και φτερνίσματα, για μια μικρότερη ομάδα του πληθυσμού η έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο παράγοντα μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ, μια σοβαρή, απειλητική για την ζωή κατάσταση.

Περίπου 1 στα 3 άτομα στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κάποια στιγμή στην ζωή του θα έρθει αντιμέτωπο με κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες εξάλλου, τις τελευταίες δεκαετίες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50%.

Αλλεργική αντίδραση μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημα κάποιου εντόμου ή ερπετού -όπως έγινε στην περίπτωση της 39χρονης εθελόντριας που δαγκώθηκε από οχιά- αλλά και κάποια τροφή, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, η γύρη, η επαφή με ζώα.

Η αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης. Εκδηλώνεται αιφνίδια, έχει πολύ γρήγορη εξέλιξη και προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων με ορισμένα από αυτά να είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Το αλλεργικό (ή αναφυλακτικό) σοκ, είναι συνέπεια της αναφυλαξίας και αποτελεί την τελική κατάληξη της εκτεταμένης αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αναφυλακτικού σοκ;

#ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ_ΣΟΚ #ΑΛΛΕΡΓΙΑ #ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναφυλαξία, Πότε,anafylaxia, pote