Αναδρομικά: Ερωτήσεις και απαντήσεις από την ΑΔΕΔΥ - Πότε βγαίνει η απόφαση του ΣτΕ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αναδρομικά μέχρι τις 15 Μαρτίου, ημερομηνία που εκτιμά η ΑΔΕΔΥ ότι θα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά μπορούν σύμφωνα με την νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας να ασκήσουν αγωγή οι δημόσιοι υπάλληλοι για επιδόματα εορτών και αδείας.

Η ΑΔΕΔΥ απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων για τα

αναδρομικά καθώς αύριο 5 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει Παναττική στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο από τις 12.00 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί όλους τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια μέρα στις 12.30 μ.μ. στο Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, Αθήνα).

Σύμφωνα με την νομικό σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ κ. Μ. Γ. Παναγοπουλου:

1. Ως προς την εκκρεμή απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ με την οποία θα κριθεί το ζήτημα της συνταγματικότητας της περ.1 της υποπ.Γ1, της παρ.Γ του άρθρου πρώτου ν.4Ο93Ι2Ο12 (κατάργηση επιδομάτων εορτών και αδείας). Μέχρι και σήμερα 1.3.2019 (κατόπιν επικοινωνίας με την γραμματεία της Ολομέλειας του Δικαστηρίου) η απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ δεν έχει δημοσιευθεί. Εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί μετά τις 15.3.2019, σύμφωνα και με την γνωμοδότηση που έχει προηγηθεί επί του ζητήματος. Ως εκ τούτου, οι ενεργεία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, για όσο χρόνο δεν δημοσιεύεται η απόφαση (που ενδέχεται να περιορίσει το χρονικά αποτελέσματα της τυχόν κηρυχθησόμενης αντισυνταγματικότητας του v-4093/2012), έχουν δικαίωμα ασκήσεως αγωγής. Οι υπηρετούντες με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου (αορίστου ή ορισμένου χρόνου) δεν επηρεάζονται από την εκδοθησόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ ως προς τον χρόνο ασκήσεως των αγωγών τους, λόγω του ότι οι διαφορές αυτές ανήκουν σε άλλο κλάδο δικαιοσύνης, αφού εκδικάζονται από τα πολιτικά δικαστήρια.

2. Ως προς το ζήτημα του αποκλεισμού των δημοσίων υπαλλήλων από τις διαδικασίες κρίσεων για θέσεις Προϊσταμένων, λόγω μη συντάξεως εκθέσεων αξιολογήσεως, συνεπεία της συμμετοχής τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ κατά την διάταξη του άρθρου 24Α ν.4369/2Ο16. α. Η πρώτη υπόθεση που δικάστηκε επί της ουσίας στο ζήτημα αυτό ήταν στις 13.2.2019 από το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων (υπόθεση ΜΠΟΧΩΤΗ). Στην δίκη αυτή εν τούτοις έχει ανακύψει ζήτημα καταργήσεώς της από την Εφέτη-Εισηγήτρια της υπόθεσης, αφ'ενός μεν γιατί οι προς πλήρωση θέσεις Προϊσταμένων Διευθύνσεων καταργήθηκαν, λόγω συγχωνεύσεως του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αφ'ετέρου διότι, παρά την επιτυχή έκβαση των ασφαλιστικών μέτρων ο κ.Μποχώτης (αιτών στην δίκη αυτή) δεν συμμετείχε στην διαδικασία της συνεντεύξεως, ενδεικνύοντας την έλλειψη προθέσεώς του να καταλάβει την θέση Προϊσταμένου (κατά την εισηγήτρια του Δικαστηρίου). Έγινε υπόμνημα από πλευράς μας, με το οποίο ζητήθηκε η διατήρηση του αντικειμένου της δίκης και η συνέχισή της, με επίκληση του κινδύνου πειθαρχικής διώξεως του κ.Μποχώτη εφόσον παραμείνει στην έννομη τάξη η πράξη αποκλεισμού του, αλλά και με επίκληση δυσμενών υπηρεσιακών μεταβολών του στο μέλλον, δοθέντος ότι η σχετική πράξη αποκλεισμού του έχει ενταχθεί στον υπηρεσιακό του φάκελο. Με τα επιχειρήματα αυτά επιδιώχθηκε να μην καταργηθεί η δίκη, ώστε να πεισθεί το Δικαστήριο να υπεισέλθει στην εξέταση του ουσιαστικού και κρίσιμου ζητήματος συνταγματικότητας του άρθρου 24Α v-4369/2016. Αναμένεται η έκδοση της σχετικής αποφάσεως σε διάστημα μεταξύ 2 έως 6 μηνών από τις 13.2.2019. β. Σε επίπεδο Διοικητικού Εφετείου, έχει προσδιοριστεί και μία έτερη υπόθεση. Πρόκειται για ατομική προσφυγή του κ.Μανούρη κατά πράξεως αποκλεισμού του από διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων Διευθύνσεων, που έχει προσδιοριστεί για τις 13.6.2019, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Ο κ.Μανούρης, ανήκει στους αιτούντες που έχουν προσφύγει και ενώπιον του ΣΤΕ (βλ. κατωτέρω), στις σχετικές υποθέσεις που υποστήριξε η ΑΔΕΔΥ. γ. Οι έτερες δύο εκκρεμείς υποθέσεις για το αυτό ζήτημα που ακολουθούν είναι στις 18.4.2019 στο Γ' Τμήμα του ΣΤΕ (Μπίσιας κ.λπ, Νίκου κ.λπ) με Εισηγητή τον Σύμβουλο κ.Μακρή.

Την αυτή ημέρα προσδιορίστηκε και μία τρίτη αίτηση ακυρώσεως, αυτή του κ. Μανούρη κ.λπ. Το πιθανότερο είναι ότι θα αναβληθούν αυτεπάγγελτα οι τρεις αυτές υποθέσεις, λόγω του ότι ο κ. Μακρής εκτελεί από πέρυσι χρέη επιθεωρητή διοικητικών δικαστηρίων. δ. Για το ίδιο ζήτημα ακολουθεί ενώπιον του ΣΤΕ στις 6.6.2019 σχετική δίκη, στην οποία αιτούσα είναι η ίδια ΑΔΕΔΥ (Γ' Τμήμα-επταμελής σύνθεση) και η οποία έχει στραφεί κατά δύο Προκηρύξεων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που επαναλαμβάνουν στους όρους τους- αυτολεξεί-την διάταξη του άρθρου 24Α v-4369/2016 (αποκλεισμός από την διαδικασία κρίσεων, εκείνων των υποψηφίων που δεν συνέταξαν υπαιτίως εκθέσεως αξιολογήσεως). Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την κ.Κοντοπώδη (Βοηθό Εισηγήτρια) υπάρχει σοβαρή πρόθεση να δικαστεί η υπόθεση αυτή την φορά. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αναδρομικά Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: 1.Γιατί δεν δίνονται τα αναδρομικά με πολιτική απόφαση και η κυβέρνηση στέλνει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στα δικαστήρια Παρά το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ το έχει ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εδώ και 2 μήνες αυτός το αρνήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους. Μάλιστα ,πριν από την πρόσφατη εκδίκαση στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ είχε ζητήσει νέα συνάντηση, την οποία αρνείται. Σε κάθε περίπτωση η ΑΔΕΔΥ θα επιμείνει να δοθεί λύση με πολιτική απόφαση όπως έγινε με τους ενστόλους. 2. Γιατί δεν προσφεύγουν η ΑΔΕΔΥ, η ΔΟΕ , η ΟΛΜΕ και οι άλλοι Γιατί εκ του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει συλλογική προσφυγή. Οι προσφυγές είναι πάντα ατομικές. Απλώς υπάρχει η δυνατότητα να ομοδικήσουν ανά 50 ομοειδείς αιτήσεις , κάτι που μειώνει το κόστος.

3 Μέχρι πότε υπάρχει περιθώριο δικαστικής προσφυγής Μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Η δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ παίρνει περίπου 5 έως 6 μήνες για λόγους περισσότερης ασφάλειας η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ λέει ότι μέχρι 15 ή 30 Μαρτίου πρέπει να γίνουν οι προσφυγές.

4. Δεν έχουν καθολική ισχύ οι αποφάσεις του ΣτΕ Έχουν για το από εδώ και πέρα για τα αναδρομικά δυστυχώς υπάρχουν δυστυχώς υπάρχουν δύο αποφάσεις του ΣτΕ, του 14’ και του 15’ που λένε ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ, πάρα μόνο για όσους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα για αυτό γίνεται λόγος για δικαστικές προσφυγές.

5. Μπορεί η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ Συνταγματικά όχι.. Είναι υποχρεωμένη να επανανομοθετήσει τα δώρα και να δώσει αναδρομικά αν η αυριανή απόφαση του ΣτΕ είναι θετική. 6.Πότε θα γνωρίζουμε την απόφαση του ΣτΕ Η απόφαση θα βγει αφού το δικαστήριο κάνει αρκετές διασκέψεις. Η δε δημοσίευση της κάνει συνήθως ένα εξάμηνο.

6. Πόσα χρήματα αντιστοιχούν σε κάθε υπάλληλο Τα” κομμένα” δώρα που δίνονταν έως το 2012 ήταν 500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι. Αν γίνει δεκτή η προσφυγή για παραγραφή στην 5 ετία από το 2013 μέχρι και το 2018 είναι 6000 ευρώ ( 1000 ευρώ κατ’ έτος).

Αν δεν γίνει δεκτή η 5ετία, τότε μιλάμε για 3 χρόνια, δηλαδή 3000 ευρώ :το 2017 και το 2018 καθώς και το 2016 που διακόψαμε την παραγραφή με τις αιτήσεις που κάναμε.

Keywords
ΑΔΕΔΥ, βγαινει, ερωτησεις, σταση εργασιας, επιδοματα, αθηνα, απεργια, τει, νέα, λύση, δοε, ολμε, ισχύ, Χριστούγεννα, πασχα, καλοκαιρι, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, εορταστικο ωραριο, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, απεργια αδεδυ, αποτελεσματα, ημερομήνια, αιτηση, αυριανη, δοε, δωρα, ολμε, υπουργειο οικονομικων, αγωγη, αιτησεις, τει, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκβαση, ελλειψη, ενεργεια, εσωτερικων, ιδια, ιδιο, η δικη, υποθεση, κυβερνηση, λύση, ληξη, μηνες, νομικη, παντα, πανεπιστημιο ιωαννινων, σειρα, συγκεντρωση, τει ηπειρου, τμημα, τριτη, ισχύ, φορα, χρονικα, ανηκει, δικαιωμα, υπουργειο, θεσεις
Τυχαία Θέματα