«Αν δεν αθωωθώ, δεν επιστρέφω στην Ελλάδα», τα επόμενα βήματα της Εύας Καϊλή μετά το ηλεκτρονικό βραχιολάκι

«Δε θα υποκύψω. Αν αποτύχω να πείσω τη βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δε θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου, θα ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια τους ανθρώπους που έχω συμπορευθεί από μαθήτρια του Λυκείου μαζί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Εύα Καϊλή.

Η πρώην αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής πέρασε την πόρτα των φυλακών και είναι πλέον σε κατ' οίκον

κράτηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, σε σπίτι στις Βρυξέλλες.

Η Εύα Καϊλή μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» για την αποφυλάκισή της και το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα.

Στην πρώτη της συνέντευξη, μετά την αποφυλάκισή της για το σκάνδαλο του Qatargate, μίλησε για τις δύσκολες στιγμές της στη φυλακή του Βελγίου, τις στιγμές που σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή της, αλλά και τις πιθανότητες επιστροφής στην Ελλάδα.

«Πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω το μαρτύριο της μοναξιάς»

«Είναι αλήθεια, μπορώ να το πω, πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω μόνη μου το μαρτύριο της εκκωφαντικής μοναξιάς», αναφέρει η Εύα Καϊλή.

«Δείλιασα, δεν το έκανα, η σκέψη της κορούλας μου δε με άφηνε, με στήριζε, μου έδωσε νόημα να σηκωθώ, να πολεμήσω για να αποδείξω ότι είμαι αθώα, για να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα» προσθέτει.

Αν δεν κριθώ αθώα δεν θα επιστρέψω στην Ελλάδα

«Δε θα υποκύψω. Αν αποτύχω να πείσω τη βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δε θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου, θα ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια τους ανθρώπους που έχω συμπορευθεί από μαθήτρια του Λυκείου μαζί τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να το μεταβολίσω, με συγκλονίζει» πρόσθεσε η 44χρονη ευρωβουλεύτρια.

Ο κατ' οίκον περιορισμός σημαίνει συνέχιση της κράτησης, αλλά όχι σε φυλακή. Η Εύα Καϊλή δεν απελευθερώθηκε και δεν έχει κριθεί αθώα ή ένοχη, έως την δίκη.

Η καθημερινότητα από δω και στο εξής

Η Εύα Καϊλή θα φορά από εδώ και στο εξής το ειδικό βραχιολάκι παρακολούθησης, ενώ θα πρέπει να δώσει στις αρχές το κινητό που θα χρησιμοποιεί και να είναι προσβάσιμη σε αυτό ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Επίσης, δεν πρέπει να πειράξει το μηχάνημα του hardware και τέλος πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες που έχουν επιβληθεί.

Οι μόνες περιπτώσεις μετακίνησης θα είναι για να μεταβεί στο δικαστήριο, για επείγοντα ιατρικά θέματα ή ανωτέρα βία, μετά από άδεια του εισαγγελέα. Το εάν θα μπορεί να δει όποιον θέλει σπίτι της και να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί από τις αρχές.

Επίσης, της έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου στο εξωτερικό και της έχουν κρατήσει το διαβατήριο. Αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Τα επόμενα βήματα μέχρι την δίκη

Η πλευρά Καϊλή επιμένει ότι δεν υπήρξαν δακτυλικά αποτυπώματα στις δεσμίδες χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι της, ωστόσο νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα και ότι πρέπει να αποδείξει ότι δεν ήξερε ή δεν είχε δει τα χρήματα.

«Υπάρχουν κι άλλα πολλά αποδεικτικά στοιχεία που θα αναδείξουμε στην ανάκριση», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι η κυρία Καϊλή είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στην ανάκριση «σε ό,τι γνωρίζει και για όποιους γνωρίζει. Όλα θα τα καταθέσει», σχολίασε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Ένα είναι βέβαιο, ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενη την πολιτική της ιδιότητα», τόνισε.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εύα Καϊλή ήταν η τελευταία από τους τέσσερις μέχρι τώρα κατηγορούμενους για το διαβόητο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο που αποφυλακίστηκε με όρους.

Προηγήθηκαν οι αποφυλακίσεις του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, του βέλγου ευρωβουλευτή Μάρκ Ταραμπέλα και του Αντόνιο Παντσέρι που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος.

Η ελληνίδα ευρωβουλεύτρια θα μένει στο σπίτι της στο κέντρο των Βρυξελλών μαζί με την κόρη της, ενώ σε άλλο διαμέρισμα θα βρίσκεται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, θα μπορεί να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζόρτζι, ενώ οι κλήσεις τους θα καταγράφονται από τις αρχές.

Politico: Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Qatargate

Το Politico περιγράφει τις στιγμές μετά την αποφυλάκιση της ευρωβουλεύτριας, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο πατέρας της Αλέξανδρος Καϊλής, που είχε συλληφθεί με μια βαλίτσα γεμάτη με χρήματα για την οποία του είχε τηλεφωνήσει η κόρη του, εθεάθη στο μπαλκόνι του διαμερίσματος να καπνίζει στον ήλιο, πίνοντας κάποιο ζεστό ρόφημα.

Επί μήνες, τα δίχτυα των εισαγγελέων απλώνονταν περαιτέρω, καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη βουλευτές της ΕΕ, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι.

Αλλά η έρευνα φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και με τη σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο Κοζολίνο και η Μπελίνι βρίσκονται ακόμη στην Ιταλία, όπου οι τοπικοί δικαστές ζητούν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες, προτού αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα έκδοσής τους.

#ΕΥΑ_ΚΑΙΛΗ #ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ #ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ #QATARGATE #ΣΚΑΝΔΑΛΟ #ΔΙΑΦΘΟΡΑ #ΔΙΚΗ #ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, Εύας Καϊλή,ellada, evas kaili