Αμφίβιο μικρορομπότ εμπνευσμένο από την Ιαπωνική τέχνη Origami παραδίδει φάρμακα (βίντεο)

Μια ομάδα αμερικανών ερευνητών στο Στάνφορντ ανέπτυξε ένα ρομπότ μεγέθους 7,8 χιλιοστών που αναδιπλώνεται όπως το χαρτί στην origami και κινείται με μαγνήτες σε υγρό ή στερεό περιβάλλον μεταφέροντας φάρμακα.

Παρότι το “origami millirobot”, όπως το λένε οι ερευνητές, δεν αποτελεί καινούργια ιδέα, αυτό που περιγράφεται σε μια εργασία σήμερα στο Nature Communications, αφορά το πρώτο μικρορομποτάκι που μπορεί να πλοηγηθεί τόσο σε υγρό όσο και σε στερεό περιβάλλον

εκτελώντας στοχευμένη παράδοση φαρμάκων σε ιστούς και όργανα.

Το ρομποτάκι μινιατούρα είναι εξοπλισμένο με μαγνητικές πλάκες και μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση με ευκολία. Μπορεί να εισέρχεται στον οργανισμό και να κυλά, να περιστρέφεται, να αναποδογυρίζει ακόμη και να κολυμπά για να εισχωρήσει σε οποιοδήποτε στενό ή «δύσβατο» σημείο του ανθρώπινου σώματος.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής δημοσίευσης στο Nature Communications, δρ. Ruike Zhao, λέει ότι το ασύρματο αμφίβιο origami millirobot με δυνατότητα περιστροφής είναι τόσο ευέλικτο όσο υποδηλώνει το όνομά του. Κινείται “κομψά και γρήγορα” πάνω από τις λείες αλλά και ανώμαλες επιφάνειες ενός οργάνου και κολυμπάει μέσω των σωματικών υγρών, ώστε να επιτύχει επιτόπιες παραδόσεις φαρμάκων. Το millirobot μπορεί να αντλεί υγρά ή να ρουφάει στερεά αντικείμενα μέσω περιστροφής και να τα μεταφέρει σε διαφορετικά μέρη.

Επιπλέον, η εσωτερική κοιλότητα του μικρορομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενσωμάτωση διαφορετικών εξαρτημάτων, όπως μίνι κάμερες και λαβίδες, επιτρέποντας πολλαπλές βιοϊατρικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενδοσκόπησης και της βιοψίας.

{https://www.youtube.com/watch?v=mgVYKhh1ykg}

#ΡΟΜΠΟΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμφίβιο, Ιαπωνική, Origami,amfivio, iaponiki, Origami