Αμερικανικές εκλόγες 2020: «Κλειδώνει» ο Μπάιντεν - «Εκλεγμένο Πρόεδρο» τον αποκάλεσε η Πελόζι

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως θα είναι τελικά ο νικητής στις αμερικανικές εκλογές 2020. Για «εκλεγμένο πρόεδρο» των ΗΠΑ έκανε λόγο αναφερόμενη στον Μπάιντεν η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Επανακαταμέτρηση θα γίνει στη Τζόρτζια λόγω της πολύ μικρής διαφοράς Τραμπ και Μπάιντεν.

Ένας εκπρόσωπος

του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν απείλησε σήμερα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «θα εκδιωχθεί» από τον Λευκό Οίκο αν αρνηθεί να παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές, η οποία φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

Ο 77χρονος Μπάιντεν είναι πλέον στο κατώφλι του Λευκού Οίκου, αφού πήρε κεφάλι και την Πενσιλβάνια, όμως ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ανακηρυχθεί νικητής.

«Οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Μπάιντεν, ο Άντριου Μπέιτς. «Και οι αμερικανικές αρχές είναι απολύτως ικανές να εκδιώξουν τους εισβολείς από τον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη, με αργούς ρυθμούς, σε πολλές Πολιτείες. Αν ο Μπάιντεν διατηρήσει τελικά το μικρό προβάδισμά του στην Πενσιλβάνια, θα συγκεντρώσει αρκετούς μεγάλους εκλέκτορες για να αναδειχθεί πρόεδρος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις υπόλοιπες Πολιτείες.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Τραμπ έκανε για άλλη μια φορά λόγο για «νοθεία» στις εκλογές, χωρίς να παρουσιάσει νέα στοιχεία.

«Εκλεγμένος Πρόεδρος ο Μπάιντεν»

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αποκάλεσε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν «εκλεγμένο πρόεδρο» των ΗΠΑ, την ώρα που ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τον προεδρικό θώκο της χώρας προηγείται του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην καταμέτρηση των ψήφων σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά και δεν έχει ανακηρυχθεί κανένας νικητής.

«Σήμερα το πρωί, μοιάζει προφανές ότι η ομάδα Μπάιντεν-Χάρις θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, αναφερόμενος στον Τζον Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις, την υποψήφια των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν έχει λάβει ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει», συνέχισε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Επανακαταμέτρηση στη Τζόρτζια

Δεδομένης της πολύ μικρής διαφοράς των ψήφων μεταξύ του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία της Τζόρτζια, οι αρχές θα προχωρήσουν σε επανακαταμέτρηση, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για την οργάνωση των εκλογών.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν τον ίδιο ακριβώς ποσοστό, 49,4%. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 1.579 ψήφους και απομένουν ακόμη να ενσωματωθούν στο αποτέλεσμα 4.169 ψήφοι.

Προβάδισμα Μπάιντεν και στην Αριζόνα

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50%, έναντι 48,6% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research.

Η διαφορά των δύο υποψηφίων ανέρχεται σε 43.779 ψήφους.

Στην κομητεία Μαρικόπα, όπου βρίσκεται το Φοίνιξ, η μεγαλύτερη πόλη, έχει καταμετρηθεί το 92,25 των ψήφων και ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50,9% έναντι 47,7% του Τραμπ.

Πρώην σύμβουλος του Τραμπ καλεί σε δολοφονία αξιωματούχων

Την ίδια ώρα, το Twitter και το YouTube έλαβαν μέτρα σήμερα σε βάρος του Στιβ Μπάνον, μετά το κάλεσμα για τη διάπραξη δολοφονιών που απηύθυνε ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών του κορυφαίου επιδημιολόγου της χώρας Άνθονι Φάουτσι.

Η λειτουργία του λογαριασμού @WarRoomPandemic, όπως ακριβώς ο τίτλος της διαδικτυακής εκπομπής του Μπάνον, «ανεστάλη οριστικά, καθώς παραβίασε τους Κανονισμούς του Twitter, ιδίως την πολιτική μας σχετικά με τον εγκωμιασμό της βίας», επισήμανε το Twitter σε ένα δελτίο τύπου.

Το YouTube απέσυρε για τους ίδιους λόγους το επεισόδιο του καναλιού "Steve Bannon's War Room", που παραμένει, εντούτοις, ενεργό και μετρά περισσότερους από 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή εφαρμόζοντας τις πολιτικές μας κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής περιόδου», διαβεβαίωσε ο Άλεξ Τζόζεφ, ένας εκπρόσωπος τύπου του YouTube.

Το κανάλι του Μπάνον δεν θα μπορεί να μεταφορτώσει κανένα νέο βίντεο για τουλάχιστον μία εβδομάδα, διευκρίνισε το YouTube.

Σε ένα επεισόδιο που καταγράφηκε χθες, ο Μπάνον καταφέρθηκε εναντίον του Φάουτσι, του διευθυντή του Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, όπως και κατά του επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, λέγοντας ότι θέλει να «κρεμάσει τα κεφάλια τους σε πασσάλους» και να τους τοποθετήσει «σε κάθε μία από τις πλευρές του Λευκού Οίκου ως προειδοποίηση στους ομοσπονδιακούς γραφειοκράτες».

Ο 66χρονος Μπάνον ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, προτού απομακρυνθεί από το στενό περιβάλλον του Τραμπ, από τον ίδιο τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχου.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα