Αλβανία: Ράμα όπως Χότζα - Αναμνήσεις από το παρελθόν έφεραν οι σημερινές εκλογές

Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθησαν οι σημερινές εκλογές, πλην όμως η διαδικασία θύμησε σε πολλούς την εποχή του Ενβερ Χότζα.

Σε ήρεμο κλίμα έκλεισαν οι κάλπες στην Αλβανία, καθώς δεν σημειώθηκαν επεισόδια, παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί, πέραν από ορισμένες μικρής έκτασης διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση, η οποία απέχει από τις δημοτικές εκλογές

στο πλαίσιο της πολύμηνης διαμαρτυρίας της κατά της κυβέρνησης Ράμα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως τον Ράμα ότι μοίρασε χρήματα για την αύξηση της συμμετοχής στην σημερινή ψηφοφορία, αλλά και όπλα σε οπαδούς του για να αποτρέψει την αντιπολίτευση στις ό,ποιες ενδεχόμενες προσπάθειες πραγματοποιούνταν για να εμποδίσει τη διεξαγωγή τής ψηφοφορίας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Έντι Ράμα «έπαιξε μόνος μπάλα, χωρίς τερματοφύλακα», αφού και αντίθετοι υποψήφοι δεν υπήρχαν (σχεδόν καθολικά στις εκλογικές περιφέρειες) ή ήταν φυσικά προσκείμενοι προς τον Ράμα και ταυτόχρονα οι ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες φοβούμενοι επεισόδια. Επιπλέον, όσοι προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα επεσήμαναν σε δηλώσεις τους πως αυτές οι εκλογές θυμίζουν σε πολύ την εποχή του Ενβέρ Χότζα...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, ο οποίος δημοσίευσε βίντεο με πανηγυρισμούς και γιορτές από την εποχή του Χότζα (περί το 1982), με σκοπό να απαξιώσει την εκλογική διαδικασία, παρομοιάζοντας την με εκείνη την εποχή... Ο ίδιος εξάλλου ήταν όταν πριν απο δύο ημέρες εξήγγειλε νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών,εκείνης της 13ης Οκτωβρίου προκειμένου να συμπληρωθεί το κενό του διατάγματος της 10ης Ιουνίου με το οποίο ακύρωνε την ημερομηνία της 30ης Ιουνίου. Πρόσθετε, δε, ότι δεδομένης της αδιέξοδης κατάστασης επιδιώκει να δώσει μια ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μετάσχουν στις εκλογές ώστε αυτές να πληρούν την δημοκρατική αρχή της επιλογής μεταξύ τουλάχιστον δύο υποψηφιοτήτων. Κάτι όμως, που δεν έγινε δεκτό από τον Ράμα.

«Ηταν μία μέρα χωρίς δάκρυα, αλλά χωρίς και χαρά», αναφέρει ο ανεξάρτητος αναλυτής Λουφτί Ντερβίσι. «Είναι μία από τις πιο ήρεμες μέρες της χρονιάς, τουλάχιστον στα Τίρανα».

«Οι εκλογές είναι μία δοκιμασία, η οποία θα σηματοδοτήσει αν η πολιτική σκηνή της χώρας είναι αρκετά ώριμη, ώστε να επιλύσει τις διαφορές της χωρίς τη χρήση βίας», προσθέτει ο Ντερβίσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση, η οποία έχει αποχωρήσει από τις 16 Φεβρουαρίου από τη Βουλή, παραδίδοντας μάλιστα και τις έδρες της, απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, κατηγορώντας την  για εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά. 

Keywords
Τυχαία Θέματα