Αλλάζουν οι ασφαλιστικές εισφορές των υγειονομικών από το 2020

Από την 1.1.2020 οι υγειονομικοί που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όπως και οι λοιπές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη.

Μέχρι σήμερα, οι υγειονομικοί ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΑΥ εξαιρούνταν του άρθρου 39 παρ. 9 του 4389/2016. Ειδικότερα οι υγειονομικοί, που διατηρούσαν ενεργή Μη Μισθωτή δραστηριότητα και παράλληλα απασχολούνταν σε επιχειρήσεις ή Νομικά Πρόσωπα

αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, η καταβαλλόμενη εισφορά επιμερίζεται μεταξύ εργοδότη και αντισυμβαλλόμενου και εξαιρούνται από τις διατάξεις της παρ.9 του άρθρ.39 του Ν.4387/2016.

Πλέον, για τους υγειονομικούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφαρμόζονται αναλογικά, ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς.

Επομένως, επί του εισοδήματος αυτού υπολογίζονται εισφορές ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου.

Αντίστοιχα, κατανέμονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, σε όσες κατηγορίες ασφαλισμένων υφίσταται υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση των κλάδων αυτών (δηλαδή επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) λόγω της ιδιότητάς τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση οι εισπραττόμενες εισφορές καταβάλλονται στους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς στους οποίους και έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος.

Keywords
Τυχαία Θέματα