Αλλάζει διάσταση το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μετά τις τουρκικές προκλήσεις: Η αντίδραση της Αθήνας και η αυξημένη ετοιμότητα στα νησιά

Ανησυχία ακόμη και για θερμό επεισόδιο υπάρχει στην κυβέρνηση μετά το κρεσέντο της επιθετικότητας της Τουρκίας. Η σθεναρή απάντηση της Αθήνας και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Η Τουρκία προχώρησε την Τετάρτη σε 168 παραβιάσεις με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά με την αντίδραση της Αθήνας

να είναι άμεση και σθεναρή.

Μετά το έντονο διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, η Ελλάδα ακύρωσε και την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση Tiger Meet.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί παραβιάσεων της ελληνικής αεροπορίας στα τουρκικά παράλια, γίνεται σαφές ότι η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά τα 10 ναυτικά μίλια στον αέρα και επιμένει πως δεν θα καταθέτει σχέδια πτήσεως και ότι θα σέβεται μόνον τα 6 ν.μ. με το επιχείρημα ότι «τα στρατιωτικά αεροσκάφη δεν υπόκεινται στη Σύμβαση του Σικάγο, καθόσον η σύμβαση έχει εφαρμογή μόνο στα πολιτικά αεροσκάφη».

Στην ουσία η Τουρκία διαμηνύει ότι αισθάνεται ισχυρή μετά τον ρόλο που διαδραμάτισε στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας και την «έξοδο» της από την απομόνωση, στην οποία είχε αυτοεπιβληθεί. Την ίδια ώρα, όμως, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας των ρωσικών S-400 και επιδιώκει να πετύχει τουλάχιστον την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, θέλει να δώσει το μήνυμα προς το εσωτερικό της ότι δεν είναι υποχωρητική έναντι της Ελλάδας.

Τι θέλει ο Ερντογάν

Στην ουσία ο λόγος της κλιμάκωσης δεν είναι άλλος από την ενεργειακή μοιρασιά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Βλέποντας την περιοχή να αποκτά προστιθέμενη αξία ως ενεργειακή εναλλακτική πηγή και με δεδομένο ότι γνωρίζει ότι η περιοχή δεν μπορεί να “αξιοποιηθεί” από την Τουρκία – βλέπε εμπόδια: ΑΟΖ κ.α. – εκτιμάται ότι ίσως επιχειρεί να δημιουργήσει ακόμη και τετελεσμένα γεγονότα, προσδοκώντας ότι έτσι θα αναγκάσει όλους τους παίχτες της περιοχής να συνομιλήσουν μαζί του.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι “μέσω του Πούτιν” ο Ερντογάν αισθάνεται αυτή τη στιγμή ισχυρός και επιχειρεί να πιέσει καταστάσεις” δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

Η άμεση και αυστηρή αντίδραση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Στόλντεμπεργκ

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει χθες το πρωί στον Γ.Γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ και να τον ενημερώσει για το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά προχθές, όταν και έσπασε ρεκόρ παραβιάσεων δεν ήταν καθόλου τυχαία.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Σάνα και για τις εξελίξεις με την Τουρκία. Πρέπει να ότι προηγουμένως μίλησα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπήτσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος και πολλά άλλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε:

«Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη, υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν επίσης την πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα. Και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η Ε.Ε. κι όλα τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τέλος τα ΜΟΕ

Η Αθήνα αποφάσισε να βάλει επ’ αόριστον στον πάγο τα στρατιωτικά ΜΟΕ, των οποίων η επανέναρξη είχε προσδιοριστεί για τον Απρίλιο στο ραντεβού της Κωνσταντινούπολης, αλλά τώρα κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν.

Με το τηλεφώνημα αυτό η Αθήνα έβαλε τέλος στην προσπάθεια της Τουρκίας εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να παρουσιάσει σε εταίρους τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει υπενθυμίζοντας πως εκτός από την προκλητική της συμπεριφορά δεν είναι συνεπώς ως προς τις υποχρεώσεις της δηλαδή στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. και από όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ στη Ρσία που δεν έχει ακολουθήσει η ίδια.

Τα δυο διαβήματα

Τα δύο διαβήματα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν προειδοποίηση πως μια νέα επιθετικότητα από την Άγκυρα δεν θα γίνει ανεκτή και όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας «αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειες

Απαντώντας στο διπλό διάβημα της Ελλάδας και τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι είναι η ελληνική πλευρά που προκαλεί και θα πρέπει να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειες. Η Άγκυρα δεν δίστασε να κατηγορήσει την Αθήνα για «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» στις οποίες η Τουρκία απάντησε.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, δήλωσε:

«Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».

«Η ελληνική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η πολεμική μας αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.»

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά» επισημαίνει και καταλήγει:

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στο Αιγαίο από την Ελλάδα

Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων την Τετάρτη πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Άμυνας αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για να αποτρέψουν τις τουρκικές προκλήσεις.

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ενεργοποιούνται άμεσα τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με στόχο να εντοπίζουν τους εισβολείς από αέρος και να τους εγκλωβίζουν βάζοντάς τους στο στόχαστρο.

Η ενεργοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Εξάλλου, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί συνολικά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, με συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλη την Επικράτεια και μόνιμη επαγρύπνηση όλων των Μονάδων. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 20 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια ανεπτυγμένα στο Αρχιπέλαγος, ο Στρατός Ξηράς είναι σε κατάσταση «επιφυλακής», ενώ η Πολεμική Αεροπορία αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά με συνοπτικές διαδικασίες.

Επιπλέον, σε συνέχεια της συμμαχικής συνεργασίας με την Γαλλία, η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» θα συμμετάσχει σε άσκηση με γαλλική φρεγάτα δυτικά της Κρήτης, ενώ την Παρασκευή (29/04) η ίδια μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού θα συμμετάσχει σε ασκήσεις με αμερικανικό πλοίο αποσπασμένο από τη δύναμη του αεροπλανοφόρου «HARRY TRUMAN».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ θα στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία που παλινδρομεί, παρά τη νατοϊκή της ιδιότητα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17 Μαϊου-ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα έχει αυτή την ευκαιρία-και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφερθεί και στα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής μας.

Keywords
ηπα, αθηνα, εκλογες ηπα, ηπα, νησια, ταξιδι, σθεναρή, ελλαδα, tiger, αιγαιο, αοζ, νατο, νέα, γεεθα, στρατος, γαλλια, κρητη, βουλη, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, το θεμα, γεεθα, θεμα, καθημερινη, πλαισιο, πτησεις, χιος, ωρα, αγκυρα, αγορα, ατζεντα, γεγονοτα, γινει, γινεται, δεδομενο, διδυμα, δυναμη, δηλωσεις, δωσει, διπλο, ευκαιρια, ειλικρινα, υπαρχει, ερντογαν, ευθυνη, ιδια, οικο, καρπαθος, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λερος, μητσοτακης, ναυτικο, νατο, ουσια, πηγη, πλοιο, πολεμικο ναυτικο, πολεμικη αεροπορια, πρωι, ραντεβου, ρεκορ, ρητορικη, ρολο, συνεχεια, σθεναρή, σικαγο, σχεδια, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, φορα, αρχιπελαγος, ασφαλεια, εφαρμογη, ελληνικα, ενωμενα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, εισβολη, κωνσταντινου, κυριακου, λευκο, πηγες, tiger, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Αλλάζει, Μητσοτάκη, ΗΠΑ, Αθήνας,allazei, mitsotaki, ipa, athinas