Αλλαγές στα δάνεια και τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές Ιουλίου 2015 σε Αθήνα και Πελοπόννησο

Αλλαγές στην ΚΥΑ με αριθμ. πρωτ. 3371/Α325/22.10.2015 (Β' 2319) για την Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015

Αλλαγές στην ΚΥΑ με αριθμ. πρωτ. 3371/Α325/22.10.2015 (Β' 2319) για την Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας

Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, και από την πυρκαγιά της 17ης με 20ης Ιουλίου 2015 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Ένας από τους λόγους που πραγματοποιούνται αυτές οι αλλαγές έιναι ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από πυρκαγιές είναι σκόπιμο να εναρμονιστούν με αυτά των σεισμών, καθότι οι ζημιές που προκαλούνται στα κτίρια και από τα δύο φαινόμενα είναι ίδιας μορφής.

Τι περιλαμβάνει η κανονιστική πράξη:

Α. Τροποποιείται τη με αριθμ. πρωτ. 3371/Α325/22.10.2015 (Β' 2319) κοινή υπουργική απόφαση με θέμα «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, και από την πυρκαγιά της 17ης με 20ης Ιουλίου 2015 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου», ως ακολούθως:

Ι. Τροποποιούνται στην ανωτέρω κοινή υπουργική απόφαση, τα ποσοστά Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και Ατόκου Δανείου σε 80% και 20% αντιστοίχως.

ΙΙ. Αντικαθίσταται η παράγραφος 3.14 του κεφαλαίου 3 "ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ - ΟΡΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ" της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, με τις ακόλουθες παραγράφους:

3.14 Στις περιπτώσεις κτιρίων που ανήκουν σε επιχειρήσεις (κτιρίων που ιδιοκτησιακά ανήκουν σε εταιρίες ή σε φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε αυτά) οι ενισχύσεις χορηγούνται βάσει των Κανονισμών 651/2014, 702/2014 και 1388/2014, εφόσον πληρούνται όλες οι προβλεπόμενες σε αυτούς προϋποθέσεις.

Ως επιχείρηση, νοείται κάθε οντότητα, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, που ασκεί οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτές περιλαμβάνονται ειδικότερα αυτοαπασχολούμενα άτομα και οικογενειακές επιχειρήσεις που ασκούν βιοτεχνική ή άλλη δραστηριότητα, καθώς και προσωπικές εταιρείες ή ενώσεις προσώπων που ασκούν τακτικά μια οικονομική δραστηριότητα.

Επισημαίνονται ιδίως τα ακόλουθα:

α) Η χορηγούμενη Σ.Σ. και οι τυχόν άλλες πληρωμές που λαμβάνει ο/η δικαιούχος για την αποκατάσταση των ζημιών του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών στο πλαίσιο ασφαλιστηρίων συμβολαίων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 100% του κόστους αποκατάστασης της ζημίας, ήτοι της προβλεπόμενης Σ.Σ. (Δ.Κ.Α. και Α.Δ.) επισκευής ή ανακατασκευής του κτιρίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα σχετικά κεφάλαια της παρούσας απόφασης για την επισκευή ή ανακατασκευή πληγέντων κτιρίων, όπως αυτή καθορίζεται από την αρμόδια Υπηρεσία. Σε αντίθετη περίπτωση περικόπτεται αναλόγως η Σ.Σ. και επιστρέφεται εντόκως από τον/την δικαιούχο το υπερβάλλον ποσό που τυχόν έχει ήδη καταβληθεί.

β) Βάσει της παρούσας, χορηγείται Σ.Σ. στους/στις ιδιοκτήτες/-τριες ακινήτων για την αποκατάσταση των ζημιών, εφόσον δεν έχει εγκριθεί η λήψη αποζημίωσης από άλλον δημόσιο φορέα για τις ίδιες ζημιές.

γ) Η Έγκριση Σ.Σ. Ανακατασκευής ή Αποπεράτωσης ή Αυτοστέγασης καθώς και η Άδεια Επισκευής του πληγέντος κτιρίου, πρέπει να χορηγείται εντός τεσσάρων (4) ετών από την εκδήλωση του γεγονότος, σύμφωνα με το άρθρο 50, παράγραφος 3 του Κανονισμού 651/2014.

Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος, πρέπει να συνάπτεται η δανειακή σύμβαση με τα πιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση δανείου.

Ειδικά στις περιπτώσεις κτιρίων που ανήκουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή καθώς και στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, το σύνολο της Σ.Σ. καταβάλλεται εντός τεσσάρων (4) ετών από την εκδήλωση του γεγονότος, σύμφωνα με το άρθρο 30, παράγραφος 4, του Κανονισμού 702/2014 και το άρθρο 44, παράγραφος 4, του Κανονισμού 1388/2014.

δ) Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα που αφορούν τη χορήγηση της Σ.Σ. διατηρούνται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών από την καταβολή της τελευταίας δόσης της Δ.Κ.Α. ή του Α.Δ.. Η υποχρέωση αυτή αφορά και στα πιστωτικά ιδρύματα που χορηγούν τα σχετικά δάνεια.

ε) Σε περίπτωση που η δικαιούχος ενιαία επιχείρηση λάβει συνολική επιχορήγηση άνω των ορίων που τίθενται στο άρθρο 9 των Κανονισμών 651/2014, 702/2014 και 1388/2014, η αρμόδια για το σκοπό αυτό Υπηρεσία δημοσιεύει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο Παράρτημα III των εν λόγω Κανονισμών, σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις (https://webgate.ec.europa.eu/competition/transparency/public/search/home/), για λόγους διαφάνειας, το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έγκρισης χορήγησης της Σ.Σ., όπως προβλέπεται στην υποπαράγραφο Β11 του ν. 4152/2013.

στ)Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος της Σ.Σ. υποχρεούται να προβεί στην αποκατάσταση της ζημίας για την οποία επιδοτήθηκε και να καταθέσει τα σχετικά, κατά περίπτωση, αποδεικτικά έγγραφα. Σε περίπτωση που από τα εν λόγω έγγραφα προκύπτει ότι το πραγματικό συνολικό κόστος αποκατάστασης υπολείπεται της Σ.Σ., περικόπτεται αναλόγως η Σ.Σ. και επιστρέφεται από τον δικαιούχο το υπερβάλλον ποσό που τυχόν έχει καταβληθεί.

ζ)Στο ανωτέρω συνολικό πραγματικό κόστος αποκατάστασης δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α., εκτός εάν δεν είναι ανακτήσιμος βάσει της εθνικής νομοθεσίας για το Φ.Π.Α.
Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις αναρτώνται στο διαδίκτυο βάσει του ν.3861/2010 (Α' 112) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο "Πρόγραμμα Διαύγεια" και άλλες διατάξεις» και επίσης δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως βάσει του ν.3469/2006 (Α' 131) "Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις".

Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες αποκατάστασης ζημιών οι οποίες δεν προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πλημμυρών του θέματος στις οριοθετημένες, με την παρούσα Απόφαση, πληγείσες περιοχές.

ΜΙ. Αντικαθίστανται οι παράγραφοι 3α, 3β, 3γ και 3δ του κεφαλαίου 4. "ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ" της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, ως εξής:

α) Για κατοικίες και για ανεξάρτητους βοηθητικούς χώρους κατοικίας που συμπληρώνουν τη λειτουργικότητά
της (χώροι υγιεινής, μαγειρεία), το ποσό των € 1.000 ανά τ.μ..

β) Για Ιερούς Ναούς, το ποσό των € 850 ανά τ.μ.. Ειδικώς για την ανακατασκευή κωδωνοστασίων και μόνο, χορηγείται € 400 ανά κυβικό μέτρο.

γ) Για κτίρια επαγγελματικής χρήσης, κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα ή σε Σωματεία, κλειστούς κοινοχρήστους χώρουςκαθώς κλειστούς χώρους στάθμευσης (parking), το ποσό των € 500 ανά τ.μ.

δ) Για κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές αποθήκες, το ποσό των € 400 ανά τ.μ., ενώ για αποθήκες οποιασδήποτε χρήσης (εκτός των αγροτικών), στάβλους, αγροτικά κτίρια, αγροικίες εποχιακής χρήσης καθώς και pilotis, το ποσό των € 300 ανά τ.μ.

Στην παράγραφο 5Α να προστεθεί το στοιχείο «Εγκρίνεται όπως η Σ.Σ. για ανακατασκευή χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο για αυτοστέγαση».

Στην παράγραφο 5B να προστεθεί το στοιχείο «Εγκρίνεται όπως η Σ.Σ. για ανακατασκευή χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο για αποπεράτωση».

Β. Η Σ.Σ. αναπροσαρμόζεται ή χορηγείται αντίστοιχα σύμφωνα με την παρούσα απόφαση στις περιπτώσεις που:

α) έχει εκδοθεί πράξη χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) σε δικαιούχο, βάσει της με αριθμ. πρωτ. 3371/Α325/22.10.2015 (Β' 2319) κοινής υπουργικής απόφασης είτε έχει εκταμιευθεί ποσό είτε όχι

β) έχουν υποβληθεί αιτήσεις για χορήγηση Σ.Σ. βάσει της προαναφερόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και δεν έχει εκδοθεί πράξη χορήγησης Σ.Σ.

Keywords
Τυχαία Θέματα